Případy inspektora Rádla přehled

Případy inspektora Rádla
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231377/mid_pripady-inspektora-radla-Z2d-231377.jpg 4 57 57

Jan Rádl série

1. díl >

Ve službách první republiky. Maďarští špioni, komunističtí radikálové, vyznavači hákového kříže, ale i sadistická sekta nebo pašeráci kokainu... S těmi všemi se utkává zpravodajský inspektor československé tajné služby a někdejší legionář Jan Rádl. Vstupuje do řad prvorepublikové kontrašpionáže, kde, skryt za scénou, řeší případy zasahující leckdy i do vysokých politických kruhů. Tajná válka je neúprosná...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Případy inspektora Rádla. Přihlašte se a napište ho.

kokrokr
21.09.2024 4 z 5

Uvítal bych zajímavější literární projev, více vtipu, hovorové řeči a živočišnosti. Autorův téměř dokumentární styl je trochu studený a jednotvárný, přesto mě krimi příhody zaujaly a přečtu si i další díly. Hodnotím za tři a půl bodu.

trudoš
26.11.2023 2 z 5

Třebaže je to na knize to nejatraktivnější, vadila mi paradoxně autorská stylizace do prvorepublikového období; čistě z toho důvodu, jak papundeklově působilo. Znalost historie Marka Skřipského je záviděníhodná, ale jeho zachycení doby na mě bohužel nepůsobilo věrohodně. Neříkám, že před sto lety všechno fungovalo jako dnes, ale lidská psychika i vzorce chování jsou v podstatě stejné už od nepaměti. Když popisujeme minulost, není třeba automaticky přecházet do pohádkové podoby, ani se křečovitě držet ustálených představ.
Samotné povídky pak trpí opakující se šablonou – dojde ke zločinu, přijde Rádl a vyřeší jej. Vše na jedno brdo, žádný pokus o změnu či invenci. Občas sice autor přijde s něčím nápaditým (např. Sluhové temnoty), zabije to ovšem nulovou gradací, o plochých postavách nemluvě. Což mi přišlo jako velká škoda, protože chybí-li forma, leží vše v rukách zápletky. A když nefunguje ani ta, čtu už pouze ze setrvačnosti, doufaje, že třeba v dalším příběhu se věci změní. Nezměnily.

Galadwen
16.11.2022 3 z 5

Fajn kniha uvěřitelně zakotvená do období 20. let 20. století - pokud mohu soudit, reálie a atmosféra jsou věrohodné. Zápletky několika povídek spojených hlavními postavami a jejich životními příběhy odpovídají tomu, že se děj otehrává v prostředí zpravodajské služby - nejde tedy o "obvyklé" vraždy a loupeže, řešené zločiny mají často souvislost s politikou, pašováním drog nebo špionáží. Je vidět, že autor se dobře vyzná ve faktografii a umí psát zajímavě. Jediné, co mi přišlo zvláštní, je dlouhodobé soužití Rádla a jeho přítelkyně "na psí knížku" - myslím, že v první čtvrtině 20. století a v této společenské vrstvě by něco takového bylo dost skandální. Kniha mě bavila, teď si dám chvíli pauzu a pak se vrátím k druhému dílu.

Připravované knižní novinky (2. - 8. 3.)

02.03.2015

Kniha Případy inspektora Rádla v seznamech