Jaro s rozbitou tváří přehled
Mario Benedetti
Přímé a bolestné svědectví odhalující drama rozervaného člověka zmítajícího se v rozštěpené společnosti zlomené útlakem a vládní zlovůlí, most klenoucí se mezi dvěma prostory – Uruguayí totalitní a Uruguayí exilovou. Skrze všudypřítomnou něhu, lásku, vášeň a lidskost se nám proslulý uruguayský spisovatel snaží předat skromné poselství naděje: po zdánlivě nekonečné zimě se nakonec ohlásí jaro, i když trochu pochroumané.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , RunaOriginální název:
Primavera con una esquina rota, 1982
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jaro s rozbitou tváří. Přihlašte se a napište ho.
Nejdříve jsem se musela prokousat a zjistit, o co vlastně jde, pak už to bylo dobré. Zajímavé myšlenky, zajímavé postoje.. jo, jsem ráda, že jsem se nevzdala :-)
Jaro v knihách
22.03.2022
Kniha Jaro s rozbitou tváří v seznamech
totalitní stát povídky exil společenské romány totalitní režimy uruguayská literatura Uruguay hispanoamerická literatura diktaturaAutorovy další knížky
1967 | Chvíle oddechu |
2000 | Čtení z kávy |
2005 | Psaní do schránky času |
2015 | Lešení |
2017 | Montevidejci |
Jako svědectví o exilu to je celkem dobré, i když exil má mnoho tváří - své by o tom mohl říct (a on to také říká) Milan Kundera. Tohle zpracování má v sobě jistou osudovost a tedy i existenciální podtext a jde takříkajíc až na dřeň, ale četba je to kupodivu docela nezajímavá. Snad to bylo stylem, který mě úplně nesedl, ale knihu jsem nakonec nedočetl. Možná se k ní ale ještě někdy v budoucnu vrátím. Benedetti stojí za pozornost.