Jasietka přehled
Mária Ďuríčková (p)
Autorka zvolila zaujimavy kompozicny postup: realisticka postava sa pohybuje v rozpravkovej krajine a stretava sa s viacerymi postavami zo slovenskych ludovych rozpravok.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jasietka. Přihlašte se a napište ho.
Krásne ilustrácie Vincenta Hložníka priliehavo ilustrujú príbeh dievčaťa, ktoré sa razom ocitne v krajine rozprávok. Ale neocitne sa tam len tak, ide vyslobodiť dievča Jasietku z dlhoročného zakliatia, pričom prechádza najrôznejšími rozprávkami.
Originálna stavby príbehu sa nepodobá na nič, čo poznáme z osvedčených a mnohokrát variovaných rozprávaní. Zároveň, jemne kriticky musím poznamenať, že autorkina fantázia bola miestami na škodu, čo je znať najmä na vymyslenej Žofkinej rozprávke o eliminovaní smrtí a vynájdeniu rôznych účinných liečivých prípravkov.
Ale väčšinovo bez výhrad - skvele vymyslená a zopakovaniahodná záležitosť.
Rozprávkový skvost. Vždy som si priala, aby vyšla v anglickom preklade a mohla som ju odporúčať aj v zahraničí.
Kniha Jasietka v seznamech
1990 | Danka a Janka / Danka a Janka v rozprávke |
1990 | Bratislavské povesti |
1986 | Zemský kľúč |
1987 | Išlo dievča po vodu |
1975 | Danka a Janka |
Vynikající pro trochu větší děti, které již jsou schopny rozeznat kvalitu příběhů a to, že i určitá dobře dávkovaná míra strachu má svůj estetický a poučný význam. Perfektně zapojené větší množství pohádek do jednoho dlouhého příběhu. Krásné ilustrace plně odpovídají charakteru této knihy.