Je těžké být bohem přehled
Arkadij Strugackij , Boris Strugackij
Výzkumníci ze Země se ocitnou na neznámé planetě, kde lidé žijí v podmínkách, jež z hlediska našeho historického vývoje odpovídají období feudalismu. Jak si budou počínat vyslanci vyspělé kultury ve světě intrik, násilí a masového vraždění? Představitel moderní společnosti se v zaostalém prostředí dostává do výjimečné pozice - zná totiž budoucnost. Jak si poradí s pocitem nadřazenosti? Zvítězí rozvaha a rozum? Není snadné být bohem, ale ještě obtížnější je zůstat za všech okolností člověkem.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1973 , SvobodaOriginální název:
Трудно быть богом (Trudno byť bogom), 1964
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Je těžké být bohem. Přihlašte se a napište ho.
Nemá smysl opakovat, co tu už napsali jiní. Myšlenka nepochybně zajímavá, a když si člověk odmyslí v tu dobu povinnou propagandu (aby to vůbec mohlo vyjít), zůstává tam rezonovat hodně dobrá otázka: při střetu dvou civilizací, z nichž jedna je na nižším vývojovém stadiu té předchozí - bude ta nižší pozdvižena na novou úroveň, nebo ta vyšší poklesne níž, protože neodolá pokušení proměnit své božství v moc?
Byla by z toho super delší povídka... takto je to hodně rozmělněné a úplně svižně se to nečte. Na druhou stranu to má - narozdíl od většiny západní sci-fi produkce - filozofický přesah.
Zatmění, Řeka času a další knižní novinky (17. týden)
23.04.2023
Knižní novinky (25. 2. - 3. 3.)
24.02.2013
Zemřel Boris Strugackij, ruský představitel sci-fi literatury
19.11.2012
Kniha Je těžké být bohem v seznamech
Jsem na sté stránce a vlastně pořád nevím, o čem je řeč. Strašně se ve mě pere touha to dočíst a třeba pochopit. Ale je to těžké.