Jeden z nás: Příběh o Norsku přehled
Åsne Seierstad

PŘÍBĚH O NORSKU Den, který navždy změnil tvář současné Evropy: 22. červenec 2011. Anders Behring Breivik nejprve v centru Osla odpálil nálož, jíž zabil osm lidí, a pak se převlečený za policistu a po zuby ozbrojený přesunul na ostrov Utøya, kde postupně zavraždil šedesát devět účastníků letního tábora pořádaného mládežnickou organizací sociálnědemokratické strany. To všechno z touhy po dokonalosti a čistotě – své země i sebe samého. Vynikající reportážní román Åsne Seierstad Jeden z nás: Příběh o Norsku vypráví detailní průběh tohoto „černého dne“, nahlíží do životů mnoha postižených rodin a podrobně rozebírá nesnadné dětství i dospívání muže, z kterého se stal nejhorší masový vrah norských dějin. Jeden z nás. Příběh o Norsku je nejen psychologická studie teroristy a jeho příprav zločinu nebývalých rozměrů, ale také dramatický „true-crime thriller“, který vás bezpochyby ohromí a od něhož se neodtrhnete. Název této (audio)knihy není náhodný – pachatelem zrůdného činu obráceného proti celé společnosti není zfanatizovaný cizinec, nýbrž příslušník většiny, který se doposud choval jako „jeden z nás“.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Žurnalistika, publicistika
Vydáno:Originální název:
En av oss: En fortelling om Norge, 2013
Interpreti: Barbora Goldmannová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeden z nás: Příběh o Norsku. Přihlašte se a napište ho.

Každý asi slyšel o vrahovi Breivikovi, ale ne každý četl tuto knihu založenou na faktech. Tato kniha přináší spoustu informací, nehoní se za senzací, ale snaží se objektivně popsat, co vedlo tohoto nespokojeného, neúspěšného člověka k tak hrůznému činu.
Myslím, že ho k tomu vedla nespokojenost především se sebou samým. Na druhou stranu je jen těžko možné zastírat problémy s přistěhovalci.
Řešení Anderse Breivika bylo ale víc než nešťastné. Řešit by to měli politici , aby jeden vyšinutý jedinec nemusel brát "spravedlnost" do svých rukou.
Samozřejmě soucítím se všemi pozůstalými, stejně jako s pozůstalými po teroristických útocích, kterých v Evropě přibývá.
Knihu určitě doporučuji, je napsaná čtivě a přesvědčivě.

Není pochyb. Åsne Seierstad je nesmírně talentovaná spisovatelka.
Kniha fakt úžasná.
Děj samozřejmě už tak úžasný není. Naopak je to děj, kdy se vám otevírá kudla v kapse, když vidíte kolika chyb se norská policie dopustila. Díky těm chybám, takový strašný masakr. Příšerný, bezcitný tvor tenhle Anders Breivik.
Stejně jako mnozí jiní jsem se zajímal o oběti toho krutého tvora. Všechny najdete na internetu. Tolik krásných mladých lidí.....
Kniha Jeden z nás: Příběh o Norsku v seznamech
v Mé knihovně | 220x |
zfilmováno Norsko ostrovy norská literatura terorismus masové vraždy, sériové vraždy výbušniny, bomby dokumentární romány podle skutečných událostíAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2005 | ![]() |
2019 | ![]() |
2024 | ![]() |
„Starat se znamená nezapomenout.“
Mé první literární setkání s absyntovkou skončilo nezapomenutelně. Jeden z nás: Příběh o Norsku je totiž prvotřídní čtení, které kvůli svému nelehkému tématu vyvolává spoustu (zejména negativních) emocí, přesto však sugestivně a od první kapitoly nutí čtenáře číst dál.
Vztek, odpor, smutek, bezmoc... Právě těmito emocemi ve všech svých odstínech je prostoupena každá stránka knihy. Někdy jsem měla během čtení chuť bichličku popadnout a mrštit s ní o podlahu, jindy jsem si poplakala, většinu času mi ale krví kolovala směska nechuti a zášti k pachateli. Åsne Seierstad věcně, přesto však citlivě a s ohledem na události vypráví příběh ostrovu Utøya tak, jak se skutečně stal, přitom seznamuje čtenáře s minulostí Norska a jeho migrační politikou. Nicméně hlavně popisuje životní etapy jednoho zbytečného člověka, jehož přínos společnosti byl snad ve všech oblastech nulový už od narození. Anders Behring Brevik jako podivné dítě ze sousedství a problémový syn, jako zavržený sprejer graffiti, jako puberťák bez maturity, jako neúspěšný obchodník bruslící na hraně zákona, jako potenciální homosexuál bojující s vlastní identitou, dospělý nepochopený okolím, závislák na hře World of Warcraft... a zejména pravicový radikál, jehož nuzná existence se scvrkla do boje proti islamizaci, multikulturalismu, feminismu, kulturnímu marxismu, sexuální revoluci, dekadenci a dalším údajným důsledkům levicové vlády a který zároveň vlastní zbrojní průkaz a několik těžkých zbraní. V kombinaci s vrozenou poruchou osobnosti a poblouzněním způsobeným plytkými frázemi jeho extremistických idolů z internetu tak došlo k nevyhnutelnému. 22. července 2011 se samozvaný génius, nadčlověk lidské rasy a komandér jakéhosi vybájeného řádu templářů vydal očistit svou rodnou zem.
Nechal Norsko hořet, aby mohlo znovu povstat z popela. Nechal ho smočit v krvi, aby poznalo, že je nemocné. Smrtí Mladých sociálních demokratů měla začít obnova západní společnosti a on byl vůdcem, středobodem těchto začátků. Singulár i plurál v jedné osobě.
„Jsme první deštové kapky, které ohlašují blížící se bouřku! [...] Lidé žijí s klapkami na očích, oslepuje je jejich vlastní blahobyt. O všechno však přijdou, ztratí svoji identitu. Proto je důležité, aby i další patrioti v Evropě převzali zodpovědnost tak jako já. Evropa potřebuje víc hrdinů!“
Jak je známo, toho hrozného dne přišlo o svůj život 77 lidí. Jenže za pomyslnými zářezy na pažbě, za pošmournou statistikou se skrývají jednotlivé příběhy, nevyřčená přání i nenaplněné sny. Například Bano A. Raschid, jež přijela na tábor předchozí den, se měla ještě doma doléčovat z horečky. Nebo osmnáctiletý Simon Sæbo, který během útěku pomáhal svým vrstevníkům schovat se před kulkami, místo aby se sám zachránil. Za hrdinství zaplatil cenu nejvyšší.
Nedokážu si představit ani zlomek utrpení, které musejí pozůstalí a přeživší prožívat. Doufám však, že po letech najdou na životě alespon něco hezkého, co jim pomůže zmírnit jejich bolest. V myšlenkami jsem s nimi. Jak asi vnímají mimořádné selhání norské policie při zásahu? Jak se asi cítí, když jim média čas od času připomenou, že dotyčný vrah s výraznými narcistickými rysy si za jejich peníze lebedí ve fajnovém vězení s pěknými obrázky na zdech, živými andulkami, Playstationem a posilovnou? Když se jméno toho člověka skloňuje ve všemožných kontextech? Jedno je však jasné – desítky nevinných duší už opět neprocitnou...
„Vědomí, že mě čeká vězení, mě neděsí. Ve vězení jsem se narodil a celý život v něm žiju. Ve vězení, kde není svoboda slova, kde se nesmí klást odpor, kde se pouze očekává, že člověk bude tleskat zániku vlastního národa. Toto vězení se nazývá Norsko [...].“