Jedním tahem pera: Ztracené povídky přehled
Terry Pratchett
Ilustrovaná sbírka raných povídek od legendárního tvůrce Zeměplochy Kdysi dávno, v dobách, kdy ještě žili draci a neexistovaly jiné videohry než černobílý ping-pong, vešel ve městě Morporku do začouzeného lokálu čaroděj… Vydejte se ve sbírce dvaceti povídek sira Terryho Pratchetta do světa dobrodružství, zábavných absurdit a bezbřehé fantazie! Znovuobjevené příběhy, které v 70. a 80. letech publikoval pod pseudonymem, vám představí vynálezce Oga, vzdorovité duchy na ministerstvu mrzutostí, hrdinu Krona cestujícího napříč časoprostorem a řadu dalších pitoreskních postav.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jedním tahem pera: Ztracené povídky. Přihlašte se a napište ho.
Jméno Terry Pratchett asi nemusím ani představovat. Pokud vejdete do knihkupectví a půjdete do oddělení fantasy, je dost dobře možné, že více než jedna polička bude jeho. Já jsem se do čtení jeho knih zatím nedala, poslouchala jsem jenom audioknihu Dámy a pánové, a říkala jsem si, že hned jak to půjde, jdu na to!
Na první pohled je kniha neskutečně povedená. Krasná oálka se zlatými detaily a fantasy motivy. A aby toho nebylo málo, tak je tady červená ořízka s bílými iniciály autora. Myslím že tohle je minimálně překrásný kousek do knihovny fantasy čtenáře.
Ale ani obsah není odfláknutý. Najdete tady dvacet povídek, každá je uvedena drobnou ilustrací. A celou knihu otevírá předmluva Neila Gaimana. Už jen to byl skvělý otvírák knížky, protože jen z předmluvy je znát poklona.
Povídky jsou různorodé a mě nejvíc bavily ty s vánočními motivy. Ale ani ostatní nebyly špatné, nehledě na to, že byly správně krátké a úderné. Čtení rychle ubíhalo a bylo to tak docela osvěžení, oproti sériím, které mám teď rozečtené.
Tahle knížka byla nádherná. Pokud milujete fantasy, tohle je rozhodně něco pro Vás! Pokud se bojíte do knihy dát, protože nemáte od autora načteno, nebojte, tady se ze znalostí nezkouší! Zároveň je to ale i super tip na dárek… !
E-kniha a místní komentáře mne přesvědčily, že tištěná verze je lepší. Je smutné číst od autora, který toho mohl ještě tolik napsat, a je potěšující číst něco nového, něco jiného. I na raném Pratchettovi je mnoho zajímavého. Ještě to není úplně ono, ale neotřelé myšlenky a nové pohledy na staré příběhy tu jsou. Něco mi připomínalo některé povídky Velinského a Pecinovskeho. A rozhodně na tom mladém muži něco bylo. Díky za ty krásné zážitky.
Žebříček nejprodávanějších knih (44. týden)
06.11.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (43. týden)
31.10.2024
Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)
20.10.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Jedním tahem pera: Ztracené povídky v seznamech
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Hned na začátek musím říct že kniha už jen svým vzhledem láká k přečtení. Je laděná do takové vánoční tématiky, ale jen pár povídek je s tématikou vánoc spojeno. Musím uznat, že jako nečtenář pana Pratchetta jsem byla velmi mile překvapena. Povídky jsou vtipné, svižné, né moc krátké a ani né moc dlouhé (tedy až na tu úplně poslední). Autor má opravdu neskutečnou fantazii - v knize se například dozvíte co se stane když Santovi skřítci založí odbory a nebo co když zahradník objedná místo květin semínka pralesu. Opravdu doporučuji.