Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi přehled

Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544452/bmid_jednooky-mala-knizka-o-velkem-zizkovi.jpg 5 4 4

Na úpatí hory Vítkov se setkávají tři hráči – Zemek, Katka a Lišák, kteří dostali pozvánku k neobvyklé hře po městě. Pražská čtvrť Žižkov plná zastaváren a stínů minulosti si s nimi pohrává jako kočka s myší. A rozhodně se nehraje podle pravidel! Vstup hlídá záhadný dveřník, Čohana způsobí hromadnou nehodu, jen aby zadržela tramvaj, a Sokol verbuje do bitvy. Nespolehliví průvodci hrdiny znejistí natolik, že cestou na vrchol už pochybují i o svém zdravém rozumu. Propadli se snad do jiné reality? V horkém červencovém dni se stejně jako kdysi husité na Vítkově snaží obstát v bezvýchodné situaci. Svižný příběh ze současnosti, doplněný pátráním po jednookém vojevůdci, umožní čtenářům nahlédnout do neklidné doby na přelomu 14. a 15. století.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi. Přihlašte se a napište ho.

zalozmyska
20.11.2024 5 z 5

Napínavé vyprávění čtenáře zároveň s třemi aktéry příběhu provází záhadnými uličkami Žižkova,aby je na konci spojilo v nerozlužnou trojici kamarádů. Kde jsou ostatní hráči? Nebo je tato hra určena pouze vyvoleným? Co najdou na konci hry?
Příběh je prokládaný mini komiksy,fotografiemi kde se zrovna hráči nacházejí a informacemi o Janu Žižkovi,letos je to 600 let od jeho úmrtí.
Knížka se líbila ně i šestnáctileté dceři. Já si při ní zavspomínala jak jsem se před lety účastnila různých fantasy her - skoro živých celodenních putování příběhy,které jsem znala z knih. Obě dcery si pak s kamarády užívali focení s knihou.
Knížka se četla rychle,má větší písmena a příběh ve kterém se stále něco děje,tak vás to vtáhne do příběhu. Doporučila bych čtenářům od osmi let,ale i ty starší bude dobrodružný příběh bavit.
Je dobře,že se vychází takovéto knihy. Né každé dítě má buňky na to aby četlo odbornou literaturu a tady se vlastně dozví historické informace tak nějak navíc k příběhu.

jan8470
22.10.2024 5 z 5

Jednooký je velké akční dobrodružství, při kterém trojice dětí zjistí, že je potřeba spojit síly, aby dosáhli cíle, a že štěstí přeje odvážným. A zatímco hrdinové poznávají své silné a slabé stránky, příběh se řítí vpřed rychleji než expres Praha–Tábor a čtenář jen obrací stránku za stránkou, aby se konečně dozvěděl, kdo a proč si pro ně Vítkovskou výzvu připravil. Pokud půjde čtenář pouze po příběhu, přečte těch 118 stránek dřív, než skončí kázání v Betlémské kapli, a určitě nebude litovat. Ale tenhle pražský groš má dvě strany, tou první je svižný, moderní příběh, tou druhou jsou informace, které z knihy mladí čtenáři načerpají.

Ilustrátor Vojtěch Šeda s Klárou Smolíkovou spolupracoval například na knihách Spolkla mě knihovna nebo Pozor, v knihovně je kocour. Díky jeho komiksovým ilustracím se Jednooký nese v akčně hravém duchu. Ačkoli je kniha s rozměry 128 × 182 mm trpaslíkem, je nabitá informacemi jako husitská houfnice. Z boxíků, které jsou v knize v pravidelných rozestupech rozmístěny, se čtenáři dozvědí spoustu informací o Žižkově životě a době, v níž žil. Fotografie Milana Jarolíma jsou opatřené vtipně ztvárněnými popisky o čtvrti, která je po slavném vojevůdci pojmenovaná. I já rodilý Žižkovák jsem v ní objevil pár faktů, které jsem o své rodné čtvrti nevěděl.

Jednooký nese podtitul Malá knížka o velkém Žižkovi, přesto se v ní Kláře Smolíkové podařilo zábavnou a hravou formou přiblížit jeho život mladým čtenářům. A protože se jim knížka pohodlně vejde do kapsy nebo batůžku, může všem, kteří mají dobrodružství v krvi, posloužit také jako průvodce slavnou Žižkovskou republikou. A to je od takhle malé knížky skoro stejně heroický výkon jako porážka křižáckých vojsk husity na Vítkově.

Terkaodkafe
10.10.2024 5 z 5

Pokud milujete Správnou pětku či Foglarovky, ale chcete si přečíst (nebo spíš svým dětem) něco dobrodružného ze současnosti, bude pro vás kniha Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi správnou volbou. Je to skvělý mix dobrodružství, tajemna, humoru a historie. Zároveň své čtenáře seznámí s životními osudy Jana Žižky.

Celé v recenzích.

Kniha Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi v seznamech