Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi přehled

Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544452/bmid_jednooky-mala-knizka-o-velkem-zizkovi.jpg 5 2 2

Na úpatí hory Vítkov se setkávají tři hráči – Zemek, Katka a Lišák, kteří dostali pozvánku k neobvyklé hře po městě. Pražská čtvrť Žižkov plná zastaváren a stínů minulosti si s nimi pohrává jako kočka s myší. A rozhodně se nehraje podle pravidel! Vstup hlídá záhadný dveřník, Čohana způsobí hromadnou nehodu, jen aby zadržela tramvaj, a Sokol verbuje do bitvy. Nespolehliví průvodci hrdiny znejistí natolik, že cestou na vrchol už pochybují i o svém zdravém rozumu. Propadli se snad do jiné reality? V horkém červencovém dni se stejně jako kdysi husité na Vítkově snaží obstát v bezvýchodné situaci. Svižný příběh ze současnosti, doplněný pátráním po jednookém vojevůdci, umožní čtenářům nahlédnout do neklidné doby na přelomu 14. a 15. století.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi. Přihlašte se a napište ho.

jan8470
22.10.2024 5 z 5

Každý kdo někdy hrál městskou hru Vyzvědači, nebo jakoukoliv jinou městkou hru ví, že při ní může zažít spoustu zajímavých dobrodružství. Přesně takovou hrou je Vítkovská výzva, které se účastní Zemek, Katka a Lišák. Každý z nich se do Prahy vypravil po své ose, jen se strohou informací, že sraz je na vrchu Vítkově. Jenže tohle je Žižkov a ten vám nedá nic zadarmo. Tajemná znamení, podivná setkání a cesta plná nástrah. Je to městská hra, nebo si našimi hrdiny pohrála čtvrť, která nese jméno jednoho z nejvýznamnějších českých vojevůdců? Jednooký je velké akční dobrodružství, při kterém naše trojice zjistí, že je potřeba spojit síly aby dosáhli cíle a štěstí přeje odvážným. A zatím co hrdinové poznávají své silné a slabé stránky, příběh se řítí vpřed rychleji než expres Praha – Tábor a čtenář jen obrací stránku za stránkou, aby se konečně dozvěděl, kdo a proč si pro ně Vítkovskou výzvu připravil. Pokud půjde čtenář pouze po příběhu, přečte těch 118 stránek dřív, než skončí kázání v Betlémské kapli a určitě nebude litovat. Ale tenhle Pražský groš má dvě strany, tou první je svižný, moderní příběh, tou druhou jsou informace, které z knihy mladí čtenáři načerpají.
Boxíky a bubliny - píše Smolíková / kreslí Šeda
Jako ilustrátor je pod knihou uveden Vojtěch Šeda, který s Klárou Smolíkovou spolupracoval, například na knihách Spolkla mě knihovna, nebo Pozor, v knihovně je kocour. Díky jeho komiksovým ilustracím se kniha nese v akčně hravém duchu. Ačkoli je oproti výše jmenovaným knihám rozměry 128 × 182 mm Jednooký trpaslíkem, je nabitý informacemi jako husitská houfnice. Z boxíků které jsou v knize v pravidelných rozestupech rozmístěny, se čtenáři dozví spoustu informací o Žižkově životě a době, v níž žil. Z fotografií Milana Jarolíma, které jsou opatřené vtipně ztvárněnými popiskami zase o čtvrti, která je po slavném vojevůdci pojmenovaná. I já rodilý Žižkovák jsem v ní objevil pár faktů, které jsem o své rodné čtvrti nevěděl.
Jednooký nese podtitul Malá knížka o velkém Žižkovi, přesto se v ní Kláře Smolíkové podařilo zábavnou a hravou formou přiblížit jeho život mladým čtenářům. A protože se jim knížka pohodlně vejde do kapsy nebo batůžku, může těm, kteří mají dobrodružství v krvi posloužit také jako průvodce slavnou Žižkovskou republikou. A to je od takhle malé knížky skoro stejně heroický výkon jako porážka křižáckých vojsk husity na Vítkově

Terkaodkafe
10.10.2024 5 z 5

Pokud milujete Správnou pětku či Foglarovky, ale chcete si přečíst (nebo spíš svým dětem) něco dobrodružného ze současnosti, bude pro vás kniha Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi správnou volbou. Je to skvělý mix dobrodružství, tajemna, humoru a historie. Zároveň své čtenáře seznámí s životními osudy Jana Žižky.

Celé v recenzích.

Kniha Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi v seznamech