Jednorožce přehled

Jednorožce
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457923/jednorozceUe9Hhk-59F-.jpg 4 58 58

Vo svojom knižnom debute Jednorožce prináša Barbora Hrínová (1984) osem poviedok a v nich výrazný generačný pohľad. Jej skúsenosť však nie je viazaná len na mladšiu generáciu. Postavy sú aj nie sú z tohto sveta a mnohé je tu „queer“, ale zas nie výnimočné, veď aj čudo môže mať masový výskyt. V Jednorožcoch však čudo nie je na objednávku ani mainstreamové. Autorka nenapĺňa očakávania diktované alebo nenápadne podsúvané kultúrnym priestorom, v ktorom žije. Zato však onen priestor zrkadlí veľmi presne a trefne, bez ohľadu na to, či nás zavedie do kaviarne, chalupy na dedine, prenajatého bytu, alebo na psychiatriu a bez ohľadu na to, či sme práve v Bratislave, Tbilisi, alebo vo východoslovenskej dedine. Vo svojom písaní nezaprie pôsobenie v oblasti filmovej, televíznej a rozhlasovej tvorby, ale ani skúsenosti s prózou, veď je trojnásobnou finalistkou súťaže Poviedka.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jednorožce. Přihlašte se a napište ho.

zsykorova
31.08.2024 3 z 5

Šla jsem do toho bez žádných očekávání, ale nakonec to bylo celkem zajímavé čtení. Občas se mi ale zdálo, že povídky nemají hloubku a určitě by mohly být delší. Taky bych více ocenila, aby byly ukončené, protože nemám ráda otevřené konce. V jistém ohledu to ale byl zajímavý náhled do životů lidí, které se dle společenských norem vymykají normálu. V některých momentech jsem se s postavami dokázala ztotožnit.

Romča11
19.09.2023 3 z 5

Jednorožci jsou unikátní kniha o unikátních lidech. Moc se mi líbil autorčin nápad poskládat knihu z povídek o jednotlivých jednorožcích, kteří do společnosti až tak nezapadají a něčím se vymykají. Věrně zachycuje to, co to znamená být jiný než většina společnosti, jaké překážky musí překonávat, jaké to je jednoduše nezapadat a že na tom není rozhodně nic špatného, ba naopak.
Zároveň tuto myšlenku hezky doplňovalo to, že se jednotlivé příběhy neodehrávaly pouze na Slovensku, ale i v jiných koutech planety.
Měla jsem ale trochu problém s tím, že se mi vyprávění zdálo takové ploché. Dost mi chyběly popisy emocí nebo takové popisy, abych se do knihy dokázala více vžít. Takhle jsem si příběhy přečetla, ale nedokázala jsem se do nich tolik vžít.
Jinak je autorčin styl psaní ale poutavý a povídky se mi četly rychle a lehce. Navíc je kniha i dost plná humoru.
Jednorožci je důležitá kniha povídek s vynikající myšlenkou a poselstvím, bohužel mně tolik nesedla. Ale přesto doporučuju!

jadwiga
04.06.2023 5 z 5

Jednorožci Barbory Hrínové. To je osm různě dlouhých a odlišných povídek, jako jejich hlavní hrdinové. Autorka se zaměřuje na různorodost vnitřních světů a vše skvěle popisuje. Někdy s jemností, jindy až surově. Po přečtení jsem musela nejprve nechat každou povídku vstřebat, a až poté jsem se mohla pustit do další. Jelikož nejsem povídkový typ, váhala jsem, zda se do knihy vůbec pouštět, ale zalíbila se mi anotace a ke čtení mě přesvědčilo také literární ocenění, které kniha získala.
Za mě to jsou originálně zpracované povídky, které mohu jen doporučit, i přes témata, která z mého pohledu současnou literaturu až zahlcují.
Za knihu děkuji Nakladatelství Host.

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022

Kniha Jednorožce v seznamech