Jeremiáš přehled

Jeremiáš https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127901/bmid_jeremias-OHm-127901.jpg 5 71 71

Životní příběh starozákonního proroka Jeremiáše byl a zůstává stále i naléhavým varováním před všemi podobami osobního a společenského násilí. Tak jej chápal i slavný pražský rodák Franz Werfel (1890–1945) ve svém románu o těžké úloze této velké biblické postavy, Román vznikal pod vlivem tíživých událostí v Německu roku 1936, a to umocňovalo působnost dávného Jeremiášova poslání. Přestože již v roce 1933 byly v Německu spáleny všechny Werfelovy spisy, neváhal se svým novým dílem postavit sílící totalitní nacistické praxi a vůbec všem, pro něž byla vždy prvořadou jejich vlastní moc. Ve Werfelově pohledu se tak postava babylonského krále Nabukadnezara stávala snadno srovnatelnou s osobou Adolfa Hitlera, utrpení proroka Jeremiáše s utrpením Židů či zničením Jeruzaléma a jeho Chrámu roku 586 př. Kr., apokalyptickým obrazem budoucnosti Evropy ohrožené nacismem. I dnes si vynikající Werfelovo dílo zachovává svou aktuálnost. Vždyť totalitní myšlení nijak nevymizelo ze světového dění, jen jeho metody mění svou tvář.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Scriptum
Originální název:

Jeremias – Höret die Stimme , 1937


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeremiáš. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Juagustin
28.12.2023 4 z 5

Rovnou napíšu, že jsem knihu nedočetl. ALE: s prorockými knihami Starého zákona jsem měl vždycky problém, tedy přesněji řečeno, moc mě neoslovovaly. Byly pro mě neuchopitelné, nesrozumitelné, vzdálené. Welferův Jeremiáš mi k nim pootevřel dveře. Autor na informacích čerpaných z biblických knih fabuluje příběh, konkrétně vykresluje, jak to tenkrát mohlo být. A to velmi plasticky. Jeremjášúv a Baruchův příběh mě silně přitáhl, bohužel pasáž egyptská mé nadšení zpražila a pasáž babylónská pak zadupala do země. Příliš mnoho kultických termínů, názvů božstev, variantních jmen a titulů osob... Prostě jsem knihu stále častěji odkládal, že si odpočinu a vrátím se k ní, až jsem ji odložil úplně. Dávám si rok, maximálně dva;-) a zkusím to ještě jednou.

Atuin
23.07.2023 5 z 5

Ta kniha má všechno....a má i mnohé navíc a hlavně má léčivé schopnosti.


deirdre
26.04.2023 5 z 5

Werfelov Jeremiáš sa mi dostal pod kožu. Plný viery aj pochybností, bojuje, vyjednáva a znovu a znovu sa pokoruje, vydáva svedectvo pre ľudí svojej doby. A tí, tak ako to vždy bolo, je a bude, uprednostnia svoje malé životy a bezprostredný prospech; konečné pred večným. Načo toľko utrpenia, márnej snahy, kládla som si s Jeremiášom otázku, keď už aj tak bolo zjavné, ako sa to skončí? A spolu s ním som dostala na konci odpoveď... Je to krásna kniha, ktorá poľahky strhne človeka do víru udalostí tej doby a tak nielenže sa môže veľa dozvedieť, ale aj veľa prežiť.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jeremiáš v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených15x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x