Jezero sedmi světel přehled
Jaroslav Svojše
O letních prázdninách několika chlapců, strávených v družném společenství junáckého oddílu, vypráví tato kniha tábornických příběhů. Chlapečtí hrdinové prožívají chvíle napětí, radostí i útrap, spojených se životem v přírodě,s odkázaností na sebe samé i s dobrodružnými hrami na "chytání trestance", na "hledání pokladu" nebo na vzájemné zápolení skupin Tygrů a Havranů.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jezero sedmi světel. Přihlašte se a napište ho.
Tuhle knížku jsme jako kluci milovali, zvlášť, když jsme chodívali kolem zahrady, kde Svojše bydlel a cpali se zralými morušemi. To on nám fouknul do očí okouzlení skautingem, stejně jako třeba Foglar.
Jezero sedmi světel není dobrodružným románem jako od Foglara, ale spíše kronikou jednoho tábora. Přesto nechybí prožívané záhady, z nichž některé se rozuzlí až na konci knihy. Většina textu je však o průběhu tábora jako takového. Hodnotné na knize je to, že autor se nenechal zlákat jako jiní autoři popisem ideálního skautského tábora, ale naopak popisuje tábor, kde se ledasco nedaří: účastníků je málo, hlavní vedoucí mohou přijíždět jen občas, takže tábor vede jeden z rádců, za několikadenního deště se úplně rozpadá morálka a denní řád tábora, občas zaskřípou vztahy mezi kluky a někteří chtějí dokonce odjet domů. Nakonec je vše zažehnáno a vítězí ideály skautství a přátelství. Myslím, že tak kniha ukazuje možná pravdivější obraz útrap počátků skautských táborů u nás, než leckterá známější skautská kniha. V knize není zbytečné moralizování a čte se příjemně, přestože napětí není tak moc jako třeba u Foglara.
Kniha Jezero sedmi světel v seznamech
skauting táboření prázdniny skauti Junák (skautská organizace) příběhy pro děti
Táborové letní dobrodružství party skautských kluků, kteří si navíc umějí udělat srandu sami ze sebe a navíc vymýšlejí vtipné hry a dobrodružství. Kniha kde čestné slovo, vztah k přírodě a kamarádství znamená hodně. Velmi příjemné čtení.