Jidáš Iškariotský přehled

Jidáš Iškariotský
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1371/bmid_jidas-iskariotsky-y6f-1371.jpg 4 25 25

Jméno Jidáš se stalo synonymem pro zrádce, člověka hodného toho nejhlubšího opovržení. Zradil Krista, údajně za třicet stříbrných mincí, a když si uvědomil svůj hnusný čin, spáchal sebevraždu. Je to ale pravda, nebo pouhá legenda, která se hodila do starozákonních vyprávění, jež dala vzniknout jedné z nejčtenějších knih na světě - bibli?. Lze text považovat za přísně historický, anebo jsou v něm nesrovnalosti, o nichž lze pochybovat? Jidášova smrt není ani ve starých textech popisována jednotně. Zemřel oběšením, shnil zaživa, nebo dokonce pukl? Anebo jinak - byl skutečně muž z Kariotu tím, kdo vydal kazatele Ježíše zvaného Spasitel do rukou katů? Musel opravdu někdo přímo označit Proroka, za nímž se táhly davy? Takový člověk, vyvolávající neklid, by byl i tenkrát nepochybně pod dohledem. Proč musel Jidáš zemřít? Aby vstal Kristus z mrtvých? Je myšlenka, že si Jidáš Iškariotský dokonce celkem spokojeně žil v Římě jako historik, přítel Seneky a Petronia, současník císaře Nera, Caliguly a dalších, věrohodná? Je to možná pouhá fikce, ale možná i příběh skutečný, který stárnoucí Jidáš vypráví svým dětem. V každém případě však velmi působivě napsaná kniha, která vyvolává mnoho otazníků nad událostmi, od kterých odvíjíme počátky našeho letopočtu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jidáš Iškariotský. Přihlašte se a napište ho.

čef
04.08.2021 4 z 5

Zpočátku převyprávěná bible, potom průvodce Říší římskou v počátku našeho věku. Jidáš je zde někdo, kdo nás tímto provází, tedy žádný zrádce Ježíška. Jinak je to samozřejmě prezentace názorů autora na mravný život a jeho hlubokých znalostí historie nejen starého Říma.

hanzmb
19.05.2021 3 z 5

Ti, kteří jako já skočili na název a čekali nový a zajímavý pohled na toto období, budou zklamáni. Z knihy to je tak 25% a zajímavého ještě méně. Je to vlastně popis situace v Římě od konce Tiberia po Vespasiana. Vlastně ta nejoblíbenější x-krát a často mnohem lépe a zajímavěji zpracovávaná doba.

Bezantina
09.05.2015

Zajímavě podaný příběh o nechvalně známém biblickém muži. Kniha nebyla špatná, ale jen polovina příběhu popisovala Jidášovo putování s Ježíšem a to mne zklamalo. Druhou polovinu příběhu tráví Jidáš jako římský občan a to už pro mne bylo nudné a únavné čtení. Zajímavý námět a motiv hlavní postavy, ale tohle se Obermeierovi moc nepovedlo, umí to i lépe..

Kniha Jidáš Iškariotský v seznamech