Jménem mých blízkých přehled
Martin Gray

Martin Gray se narodil ve Varšavě v polské židovské rodině. Za války ve varšavském ghettu poznal bídu, ponížení a strach. V Treblince zakusil neskutečnou hrůzu nacistických vyhlazovacích táborů, zahynuli zde jeho rodiče i bratři...Z koncentračního tábora uprchl připoutaný k podvozku nákladního auta, později se připojil k Rudé armádě, nakonec odjíždí do Spojených států. Konečně přijde mír. Martin skládá po střípcích svůj nový život, pozná svou manželku Dinu. Pak, na francouzském jihu, jednoho horkého dne, ho osud krutě postihne znovu... Martin Gray chtěl vylíčit svůj život. Kvůli svým zmizelým blízkým, kvůli sobě samému. Nebyl si jistý, zda je možné popsat slovy, jaké jej postihlo neštěstí, jak bojoval s nepříznivým osudem a proč se rozhodl žít dál. Chtěl promluvit, aby se kniha stala pomníkem jeho rodiny, jeho drahých a všech blízkých. ... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2009 , VíkendOriginální název:
Au nom de tous les miens, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jménem mých blízkých. Přihlašte se a napište ho.

Velmi silný příběh jednoho života plného bojů za přežití v hrůzném světě nacistických zvěrstev ve varšavském ghettu a vyhlazovacím táboře Treblinka a následně snahy po vybudování pevnosti, ve které se dá žít naplno. Kniha pro povzbuzení, která velice působivě říká, že nikdy není nic ztraceno, pokud člověk stále usilovně bojuje o to, využít každé příležitosti ke zlepšení svého osudu.
Kniha Jménem mých blízkých v seznamech
v Mé knihovně | 21x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Není to lehké čtení. Čtenář se bude potýkat s podrobným popisem skutečností a to velmi sugestivním. Místy mi to až vadilo, ale z textu vím, že Martin Gray je posedlý sdělováním hrůz, které prožil a o kterých chce, aby se vědělo. Navíc, mnohokrát mu právě toto sdělování zachránilo život nebo otevřelo další cesty ke svobodě.
Neuvěřitelné, co jeden vydrží a co se na jednoho člověka sesype.
Další příběh Žida, který se nechtěl jen tak dát i když mnohé se může zdát a asi i bylo kontroverzní.