Jméno korábu přehled
Pavel Renčín
Rozbouřené moře promočí člověka až na duši. Odplaví nános pozlátka i špíny a ukáže ryzost jeho srdce. Román Jméno korábu vypráví příběh, ve kterém šumí moře a naděje. Příběh o strastiplné cestě jednoho kapitána, který bude muset překonat strach i nenávist, bude se muset spolehnout na sílu přátelství, aby porazil beznaděj, bude muset obětovat mnohé, aby poznal jediné. Jméno svého korábu. Aby se mu to podařilo, musí však nejdříve najít sám sebe. Putování začíná...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jméno korábu. Přihlašte se a napište ho.
Jméno korábu je krátkou jednohubkou, kterou velcí spisovatelé poctí fanoušky na vrcholu své tvůrčí dráhy. V tu chvíli již „mistr“ nepíše pro peníze ani pro slávu, ale pouze pro samotnou úctu k psanému slovu. Je samozřejmě otázkou, zda se třicetiletý Pavel Renčín troufale rozhodl přeskočit ten bod o celoživotní tvorbě, nebo prostě jen chtěl zužitkovat vlastní cit pro poezii dřív, než mu proteče mezi prsty. A že jím oplývá v nebývalé míře, dokazuje snad každý odstavec v této knize.
Odpusťme mu tedy alespoň na chvíli mládí a soustřeďme se na knihu samotnou. Příběh je v základě jednoduchý, ba přímo pohádkový. Bezejmenný kapitán se svým bezejmenným korábem pátrá po své minulosti a tak trochu i budoucnosti. Nejblíže má proto kniha k magickému realismu, v němž tvůrce není poután fyzikálními zákony ani prostou logikou a tím pádem si může dělat, co chce. A o čem že to příběh vlastně vypráví? O přátelství, důvěře, porozumění, odpuštění a pokoře. Především však o lásce ve všech jejích podobách.
Spíše než fantastiku bych tuto knihu označil jako výlet do snového světa. I když vlastně tolik věcí je tam reálných a člověka to nutí se zamyslet. Avšak právě ta poetičnost a hravost zároveň s hloubkou dávají této knize ten nezvyklý rozměr. Po jejím přečtení ve vás zůstane dojem, že je to kniha výjimečná. Pro někoho možná v tom opačném smyslu, ale každopádně výjimečná.
Všem doporučuji si ji přečíst, věřím, že nebudete litovat.
Kniha Jméno korábu v seznamech
přátelství naděje česká literatura hledání smyslu života psychologické romány ze života české rományAutorovy další knížky
2015 | Vězněná |
2018 | Klub vrahů |
2010 | Labyrint |
2008 | Zlatý kříž |
2009 | Beton, kosti a sny |
Nálada knížky mi připomněla okamžiky, kdy jsem začínala číst knížky.
Ta čirá radost z toho, že člověk umí číst, nechat slova působit a užívat si plynoucího textu.
Příběh tak trochu pohádkový, ale za tím zdánlivě jednoduchým příběhem se skrývají hlubší myšlenky.
Nejsem zrovna romanticky poetický tvor, ale tahle něžná knížka mě zkrátka dostala.
A to jsem si řekla, že si jen tak pro zajímavost přečtu od P. Renčína něco trochu jiného... po Vězněné a Klubu vrahů je to vskutku dost jiné čtení :)