Jméno růže přehled
Umberto Eco
Prostřednictvím příběhu o vyšetřování několika záhadných vražd evokuje autor nejen dobovou atmosféru, ale hlavně spory mezi císařem a papežem. Vypravěčem je starý mnich, který před smrtí líčí události, jichž byl v mládí přímým svědkem.
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2011 , Český klubOriginální název:
Il nome della rosa, 1980
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jméno růže. Přihlašte se a napište ho.
Pro mě je tento komentář ke knize můj v pořadí číslo 400. No myslel jsem si, že to bude důvod k nějaké malé oslavě, už i vzhledem ke knize, kterou hodlám komentovat. Vždyť je vybavena titulkem Světový bestseller a má veskrze pozitivní hodnocení. Všude, i zde....
Touto knihou nejsem ani oslněn, ale ani zklamán. Už jsem si zvykl, že když se o nějaké knize píše, že je to bestseller, tak to může být pro mě kniha vynikající, stejně tak jako kniha pro mě nic neříkající.
Ke čtení knih se zde na DK nechávám inspirovat, ale jejich hodnocením se nenechávám ovlivňovat. Takže komentáře čtenářů si čtu až po napsání mého komentáře.
Tuto knihu jsem si přečetl, abych si doplnil předposlední knihu do čtenářské výzvy 2024. Film jsem neviděl, snad jen kousek, nebavil mě.
Autor píše zajímavě, překlad skvělý, ale to téma náboženství mě vůbec neoslovuje.
Víra vždy způsobovala násilí a netoleranci. Fanatismus vede k fatálním událostem. Nehodlám vést polemiku k tomuto tématu, jen vyjadřuji velmi jemně svůj názor. A ten je podložený mojí životní zkušeností.
Takže za mě celkem 4 *. Za příběh 5 a za náboženskou indoktrinaci pouze 2*. Na knihu se nelze dívat jen jako na román. Má to i hlubší historický podtext.
Byť mám ráda historické romány a obvykle mi nevadí zdlouhavé, až básnické popisy, tak u Jména růže jsem vcelku narazila. Textem jsem se prokousávala pomalu a vcelku s obtížemi.
Zdlouhavé popisy a úvahy mi místy přišly až zbytečné a ztrácel se v nich děj. Rozhodně se nedá románu upřít jistá inteligence a hra s jazykem, ale osobně jsem se začala brzo nudit a detektivní linka mi upadala někam v dál. Nakonec jsem si pomohla audio knihou a musím říct, že to opravdu hodně pomohlo a nakonec, i když je běžně nevyhledávám a dávám přednost psanému textu, se mi to zalíbilo mnohem víc. Příběh jako takový je zajímavý, ale tahle kniha patří mezi ty, které stačí přečíst jednou, alespoň mě.
Umberto Eco přepsal Jméno růže
05.03.2014
Knižní novinky (3. - 9. 3.)
01.03.2014
Ocenění knihy (1)
1981 -
Premio Strega
Kniha Jméno růže v seznamech
v Přečtených | 5 891x |
v Knihotéce | 1 693x |
v Chystám se číst | 1 434x |
náboženství teologie zfilmováno středověk italská literatura Itálie inkvizice kláštery, opatství knihovny mnichové, mniši
2005 | Jméno růže |
2011 | Pražský hřbitov |
2001 | Foucaultovo kyvadlo |
2015 | Nulté číslo |
2001 | Baudolino |
Moc dobré, moc náročné je hodně latiny, ale lepší než film