Jméno růže přehled
Umberto Eco
Historický román italského spisovatele. Eco v románu využil své hluboké teoretické a odborné znalosti. Čtenář, fascinován srozumitelnou hloubkou Ecova pohledu, proniká po jeho boku do tajů teologie, filozofie i středověké politiky, do milostných vytržení, do víru hlubinných duchovních prozření i smyslné rozkoše, tajů Aristotelovy Knihy smíchu, středověkých léčivých herbářů i jedů, uhranutí mladého teologa mladičkou láskou, kterou - aniž zná alespoň její jméno - si nese životem až na dno svých dnů. (citace: www.kosmas.cz)... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1993 , Český klubOriginální název:
Il nome della rosa, 1980
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jméno růže. Přihlašte se a napište ho.
Cože... ty jsi nepřečetl Jméno Růže? KACÍŘI, NA HRANICI S TEBOU!!!
Jáj omlouvám se, zapomněl jsem si sundat Inkvizitorskou čapku. Ale co jsem tímhle podivným začátkem myslel? No že kniha, o které budu dnes mluvit, je právě o Kacířství, Mniších, Středověku a... ano, uhádli jste správně, také o Křesťanství. Hned v úvodu vás kniha nachytá že se jedná o detektivku. "Zrovna někoho zabili, takže musíme vraha vypátrat co nejdřív!" Kniha je však o mnoha jiných věcech a dialogy se určitě nešetří. Postav tedy mnichů (kromě jedné ženské postavy, HA!) je hromada, takže musím přiznat, že jsem se v nich párkrát ztratil. Máme tady ale našeho mladičkého Adsona, vychytralého Sherlocka Viléma, divného Opata, starce Jorgeho, který se neustále pře, že se přece Ježíš nikdy nesmál... můžu pokračovat.
Kniha je pro inteligenty, nešetří však humorem a jedná se o velmi zajímavé čtení... upozorňuji jen na latinu, často je dosti vtíravá. Doporučuji 98/100 :-)
Jméno růže je historická detektivka, kde vraždy, tajná knihovna a kniha o smíchu spustí hromadu problémů. Františkán Vilém z Baskervillu je takový Sherlock Holmes středověku – chytřejší než všichni kolem a s mladým parťákem Adsem po boku. Do toho slepý mnich Jorge, který nenávidí smích víc než pondělní rána.
Eco skvěle vykresluje střet rozumu s církevní dogmatickou mocí a ukazuje, jak nebezpečné může být vědění. Servíruje napětí, záhady a filozofii v jednom balení – je to jako dostat intelektuální hlavolam se špetkou humoru. Smích možná prodlužuje život, ale v tomhle opatství by vás mohl stát hlavu!
Umberto Eco přepsal Jméno růže
05.03.2014
Knižní novinky (3. - 9. 3.)
01.03.2014
„„Je-li pravý nepřítel příliš silný, je třeba najít si slabšího.““
„„Kolik myslí zkažených, jako je tvoje, by však z této knihy vytěžilo extrémní závěr, že ve smíchu spočívá dokonalost člověka! Smích zbaví na chvíli sedláka strachu. Zákon však nabývá platnosti pomocí strachu, jehož pravé jméno je bohabojnost.““
Ocenění knihy (1)
1981 -
Premio Strega
Kniha Jméno růže v seznamech
v Přečtených | 5 976x |
v Mé knihovně | 1 716x |
v Chystám se číst | 1 447x |
duchovno náboženství teologie tajemno zfilmováno středověk italská literatura spisovatelé Itálie inkvizice kláštery, opatství knihovny mnichové, mniši mezilidské vztahy světová literaturaAutorovy další knížky
2005 | Jméno růže |
2011 | Pražský hřbitov |
2001 | Foucaultovo kyvadlo |
2015 | Nulté číslo |
2001 | Baudolino |
Kniha pro čtení těžká, ale skvělá. Osobně se přiznám, že jsem ji vyhledal až po shlédnutí filmu, ale nelitoval jsem toho. Už před začátkem čtení jsem tedy byl v obraze o podstatě příběhu a směřování děje, kniha mi ten děj mnohem více rozvětvila a zbarvila. Faktem je, že jsem obracel stránky nejen vpřed, ale často i zpátky, abych se zorientoval v postavách. Párkrát jsem musel knihu na pár dní i odložit a zalistovat v něčem lehkém a oddychovém, abych mohl filozofické výklady v hlavě "zpracovat". Zato jsem ale objevil mnoho mi dosud neznámých poznatků z dějin křesťanství a historie náboženství. Přes všechna tato pozitiva bych si netroufal knihu doporučit, protože skutečně není pro každého.