Zasľúbená zem 3 - Príde deň přehled

Zasľúbená zem 3 - Príde deň
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336505/mid_zaslubena-zem-pride-den-mP9-336505.jpg 5 93 93

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zasľúbená zem 3 - Príde deň. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (13)

marlowe
12.09.2024 5 z 5

Téměř po pěti měsících paralelního čtení (souběžně s jinými knihami) jsem konečně dospěl do cílové rovinky této monumentální Feuchtwangerovy trilogie, vyprávějící o životě slavného židovského učence a historika Josefa Flavia – a chci-li napsat nějaké hodnocení, napadají mě jenom samé omšelé a častým používáním už i trochu zprofanované výrazy obdivu jako „geniální“, „fantastické“, „úžasné…“
Už jsem to zjistil u Židovky z Toleda, ale teď se mi to potvrdilo stonásobně: Lion Feuchtwanger je autor, který na ostatní své kolegy shlíží opravdu až z těch nejvyšších pater literární pyramidy.
Historie starého Říma (zde 1. století n. l. – císařové Vespasiánus, Titus, Domitiánus) je obecně sama o sobě hodná zpodobnění, ale v této trilogii k tomu přistupují ještě dějiny židovské a vznik křesťanství – a samozřejmě (a především) pozoruhodný život samotného Flavia, osoby nesmírně mnohovrstevnaté a rozporuplné…
Vřele, vřele doporučuji.

Filomena1961
04.12.2023 5 z 5

V Zaslíbené zemi závěrečném díle Feuchtwangerovy trilogie vrcholí dějinné události a lidské zážitky spjaté s velkou židovskou válkou za vlády římského císaře Domiciána. Rozporuplný hrdina Josephus Flavius nám dává podněty k zamyšlení, jak se žije člověku a co prožívá, když je zvržen vlastním národem a Římané jim pohrdají. Autor dokázal proniknout do psychologie postav, celá trilogie je napsána velice čtivě, jedná se nejen o velmi silný příběh, ale je také varováním, jelikož dějiny lidstva se opakují. Hodnotím všemi pěti.


Nofar197
26.04.2023 5 z 5

Lucia Domitilla byla moudrá a odvážná žena, které tleskám. Však víte : "Z hlediska vyššího principu mravního není vražda na tyranu zločinem. "
Josephus Flavius se pokusil spojit nespojitelne - a zcela dle očekávání se stal obětí této snahy, zavrzen svým národem a zapomenut Římany. Tato kniha by měla být pro dnešní Evropany varováním. Historie se zkrátka opakuje, ale lidstvo je naprosto nepoucitelné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zasľúbená zem 3 - Príde deň v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených15x
v Knihotéce182x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit6x