Židovská válka přehled
Lion Feuchtwanger
Josephus Flavius série
1. díl >
První díl trilogie Josephus Flavius,odehrávající se v 1.století n.l.Autor vychází z díla římskožidovského historika Josepha Flavia,obsahující mnoho pramenných údajů pro poznání židovských dějin.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Židovská válka. Přihlašte se a napište ho.
Poměrně rozsáhlý historický román, kde je hlavní postavou Josef, syn Matoušův, neboli Josephus Flavius (37 - 100 n. l.), skutečně žijící židovský spisovatel, kněz, politik. Zde na DK je možné přečíst si jeho stručný životopis.
Myslím, že historická fakta v maximální míře sedí, protože autor vycházel z Flaviových zápisků. Nejvíc na mě zapůsobil popis dobývání Jeruzaléma Římany a zničení hlavního chrámu. Jako už tolikrát konstatuji, že lidský život měl pramalou cenu (a to, bohužel, nejen tehdy...).
Další dvě části si nechávám v záloze. Přiznám, že přes nesporné kvality mě kniha nestrhla tolik, abych bažila co nejdříve zvědět, jak se věci nadále vyvíjely.
P. S. Níže, v svém komentáři braunerova geniálně vystihuje podstatu věci. Cituji: "Vedle židovského fanatismu Římané nevypadají jako brutální dobyvatelé, ale jako nositelé pokroku". :-)
První díl trilogie je rozdělen do pěti částí. Prostřednictvím hlavního hrdiny Josephuse Flavia se dostáváme do hlavního města Itálie. Tento velice vzdělaný historik přichází z Jeruzaléma do Říma, aby dokázal nevinu tří starců a pomohl jim tak z vězení. Jeho cíl se mu daří, ale za cenu ediktu o Caesareji. Po vyhlášení ediktu dochází ke střetům a krveprolití a mnoho židů je pobito.Tato doba byla pro židovský národ jedna z nejtěžších. Následovaly události, které vedly k zániku starověkého Jeruzaléma. Židé neměli šanci, genrál Titus Flavius Vespasianus vyplenil západní břeh Genezaretského jezera tak, že bylo rudé krví a jeho břehy poseté mrtvými. Velice kvalitní historický román se strhujícím závěrem, zcela jistě si osvěžím i zbývající pokračování.
Kniha Židovská válka v seznamech
Židé Izrael starověký Řím judaismus 1. století historické romány
2008 | Židovka z Toleda |
2007 | Lišky na vinici |
1967 | Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá |
1992 | Židovská válka |
1967 | Žid Süss |
Pět hvězd. Bez diskuze. Pro milovníky doby Římské se jedná o povinnou četbu, pro ty ostatní o doporučenou.
PS: ,,Kdo vyznává rozum, musí trpět."