Jsem Vincent a nebojím se přehled
Enne Koens
Dojemný portrét osamělého chlapce, pro něhož se šikana ve škole stala běžnou záležitostí. Škola znamená pro Vincenta přežívání: nikdy neví, jakou katastrofu kdy může očekávat, proto je lepší být připraven. Vincent tak zná zpaměti svou oblíbenou příručku pro přežití. Navíc u sebe pořád nosí krabičku poslední záchrany. Jenže to nejhorší se právě chystá: škola v přírodě. Zbývá sedm dní na přípravu. Ale pak přijde do třídy nová dívka, jmenuje se Jas a všechno se začne měnit…... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , MeanderOriginální název:
Ik ben Vincent en ik ben niet bang, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jsem Vincent a nebojím se. Přihlašte se a napište ho.
Tohle bylo velmi bolavé čtení o osamělosti a hlavně o šikaně.
Hlavního hrdinu, který četl knihu o přežití tolikrát, že už ji znal nazpaměť, jsem si okamžitě zamilovala a všechno prožívala intenzivně s ním.
Kniha otevírá velmi důležité téma a dovedu si představit , že by se mohla číst a probírat ve školách, protože se podobné věci stále dějí.
Oproti spoustě jiných, tento příběh naštěstí končí dobře.
Určitě doporučuji všem!
(SPOILER) Moc hezká knížka se smutným tématem šikany, o které hlavní hrdina nechce mluvit, protože se stydí. Nejvíce mi bylo Vincenta líto ve chvíli, kdy měl pocit, že je s ním opravdu něco v nepořádku. Je to knížka pro děti, takže má šťastný konec. Pokud hledáte tématicky podobnou knihu doporučuji českou knížku To kvůli mně... se máma zlobí. Ta je také výborná.
Vychází Mrtvá zóna, Temný amulet a další knižní novinky (39. týden)
25.09.2022
Kniha Jsem Vincent a nebojím se v seznamech
Kniha mě zase po delší době vrátila k poslechu Red Hot Chili Peppers, takže už jen za to jsem jí vděčná. Ale obecně musím přiznat, že tohle těžké téma uchopila nizozemská autorka velmi netradičně a mně se její přístup moc líbil. Pravda, s tímhle mám odjakživa problém – nikdy jsem nedokázala pochopit, proč šikanované děti nebo týrané ženy prostě nejdou za svými nejbližšími a nesvěří se, nepožádají o pomoc. Ale asi to vypadá jinak očima člověka, který do toho „spadne“; my z venku to vidíme jednoduše.
Já sama jsem se během dlouhých let svých studií nikdy se šikanou nepotkala, ale mám hned několik dospělých přátel, kteří tuhle zkušenost udělali, takže jim určitě knihu doporučím, ráda bych znala jejich názor.
Každopádně za mě velká poklona autorce, Vincentovi i Jas!
P.S. Jen si nejsem jistá, co bych jako rodič řekla „placené starší ségře“. Chtělo to čas, ostrý řez nebyl žádoucí? Zajímal by mě názor nějakého dětského psychologa.