Jurský park přehled

Jurský park
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355143/bmid_jursky-park-gYZ-355143.png 4 1155 1155

Jurský park série

1. díl >

Jurský park, jenž patří k nejslavnějším knihám žánru sci-fi, nás vtahuje do ztraceného světa pradávných živočichů, který na zeměkouli kdysi skutečně existoval. V napínavém příběhu sledujeme dobrodružství, u jehož počátků stála odvěká lidská pýcha toužící ovládat živly mocnější než člověk. Příběh je vyprávěn z pohledu zúčastněných postav: protiváhou chamtivých sobců je paleontolog Grant, na kterého by se hodila přezdívka Indiana Bones, a také Tim a Lex – vnuk a vnučka miliardáře, který chce na riskantním projektu znovuzrození dinosaurů velkolepě vydělat. Jenže „život je ve skutečnosti celou řadou náhod, z nichž každá událost může změnit všechny následující zcela nepředvídatelným až zničujícím způsobem“. „Mláďata skotačila a honila se mezi shovívavými a ospalými dospělými… Byla to roztomilá malá zvířátka. Jenže dospělý velociraptor byl něco úplně jiného. Představoval nejdravějšího dinosaura, který kdy žil. Ačkoli byl poměrně drobný – vážil kolem sta kilo a velký byl přibližně jako leopard – byl rychlý, inteligentní a útočný. Napadal oběti ostrými zuby, silnými předními končetinami s drápy a strašlivým osamoceným drápem na zadní noze.“... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Leda
Originální název:

Jurassic Park, 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jurský park. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (188)

slunicko1958
16.08.2024 5 z 5

Svět dinosaurů mě nikdy moc nezajímal. Tudíž jsem si musela pomáhat obrázky na internetu, abych zjistila, jak ty "potvory" vypadaly, i když je autor popisoval skvěle.
Skvělá je celá knížka. Děj má spád, čte se lehce. Jen Malcolmovy filozofické úvahy byly náročnější. Celkově je kniha zajímavá, napínavá a stojí za přečtení.

Corwin11
18.05.2024 5 z 5

Možná mnoho lidí odradilo dlouhosáhlé vysvětlování jak funguje DNA a další vědecké poznatky. Ale kdo se prokousal přes skoro 100 stran vědeckých teorií, se najednou dostal do světa plného napětí, překvapení a zajímavých rozuzlení, kniha dostala akci spád, humor, strach.
Není divu, že po ní sáhl Spielberg a natočil další kasovní trhák.


Slezadav
29.03.2024 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Samozřejmě jsem x krát viděl slavný filmový trhák na motivy této knihy. Hodně to můj dojem ovlivnilo a u spousty scén jsem si nedokázal vytvořit vlastní představu, protože se do hlavy cpaly obrazy z filmu. Platí, že jsem si užil zejména scény, které byly ve filmové verzi vynechané.
Kniha má rozhodně co nabídnout. Vědecké a technické detaily jsou skvěle zpracované, je vidět, že autor věnoval rešerším dost času. Hodně dobré jsou i akční scény, kdy mě Crichton dokázal opravdu k dinosaurům přenést. Atmosféra a napětí příběhu rozhodně nechybí. Oblíbenou postavou byl jednoznačně Malcolm, který přinášel rozhodně zajímavý pohled na věc. Nejméně oblíbené byly děti, které byly otravné, než cokoliv jiného, zejména Lexi.
Mezi zápory bych zařadil tempo v některých částech knihy. Zejména ve druhé půlce byly některé věci už zbytečně natahované. Také překlad se mi zdál hodně kostrbatý a vypravěč audioknihy evidentně neuměl anglicky, což bylo u některých cizích slov skori komicky znát.
Na dobu svého vzniku velmi technicky novátorská kniha, kterou bych si asi užil více, kdybych nebyl dobře obeznámen s filmovou adaptací. Trochu údernější tempo v prostřední části knihy a možná malinko lépe napsané děti by hodně pomohly. Hodnotím slabší 4*, které ke třem nemají moc daleko, ale přeci jen jde o knihu, podle mého, spíše nadprůměrnou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jurský park v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených1 590x
ve Čtenářské výzvě140x
v Doporučených108x
v Knihotéce608x
v Chystám se číst240x
v Chci si koupit77x
v dalších seznamech17x