K moři přehled
Petra Soukupová
V centru autorčina vyprávění je životaběh několika hrdinů: obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou: při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize K moři. Přihlašte se a napište ho.
Přesně můj žánr. V podstatě nic objevného, žádný sci-fi, žádné fantasy, obyčejná realita světa a skvěle popsané postavy. Psáno úsporným jazykem, spíš popisné, ale to mělo své kouzlo. Smutek nad tím, jak si ti nejbližší nedokážou mezi s sebou říct to důležité.
Takový úsporný jazyk, ale dobré čtení, ze života. Mám autorku ráda, už jsem četla i jiné knihy a líbily se.
Ocenění knihy (1)
2009 | Zmizet |
2017 | Nejlepší pro všechny |
2015 | Pod sněhem |
2022 | Nikdo není sám |
(SPOILER) Kniha se mi dostala do rukou náhodou, začetla jsem se rychle. Obyčejný příběh jedné obyčejné rodiny, respektive dvou.
V okamžiku, kdy Johana ve snaze ranit, řekla Adéle, že je “adaptovaná, mi došlo, že jsem knihu asi už četla. A asi ano, někdy před časem, ale zřejmě na mě tehdy neudělala takový dojem. Forma je neobvyklá, někdy zkratkovitá, jako deníkové záznamy, kdy si člověk poznamenává jen hesla. Jen mi trochu “nevoněl ten styl předjímání budoucnosti a stejně tak odbočky o budoucnosti postav, které se v ději opravdu jen mihnou (k čemu to, když se tam jen mihnou).