K smrti dobrý přehled
Tereza Olbrichtová , Barbora Salátová
Co kdybyste vlastnili kavárnu, kde skoro všechno stojí na vás? Co kdyby vás zachraňovala vaše nejlepší kamarádka? Co kdybyste pátrali, kdo z konkurentů vás chce zničit? Co kdyby se vaše kavárna stala místem vraždy? Co kdybyste... si přečetli tuhle knihu, abyste na všechno našli odpovědi? Ejmy svou "divností" odjakživa přitahuje netradiční situace. Provoz kavárny Glory, ve které pracuje pro kamarádku Stacy, naruší tragická epizoda. Ejmy a Stacy, obklopeny přateli, sdílí zmatky a rozrušení nedávnou událostí – vraždou oblíbeného zákazníka. V kavárně panuje napětí, s nímž se každý vyrovnává po svém. Rozhodnou se rozlušit, co se vlastně stalo. Aniž by chtěly, ocitají se uprostřed amatérského pátrání po vrahovi, s ironií a neortodoxním přístupem k životu sobě vlastní.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize K smrti dobrý. Přihlašte se a napište ho.
Jedná se o román pro ženy (ale klidně i pro muže) s detektivní linkou. Příběh se odehrává převážně v kavárně a na některá jídla v knize najdete i recept, což je super doplnění! Celkově je kniha krásně zpracovaná.
Ve vyprávění se střídají dvě hlavní hrdinky Stacy a Ejmy. Ani jedna mi nejdříve nebyla sympatická, k Ejmy jsem si cestu v průběhu našla, ale se Stacy to bylo horší. Za šéfku bych ji asi nechtěla, přiznám se.
Jednou ráno najde Ejmy na zahrádce jejich kavárny mrtvé tělo vcelku oblíbeného zákazníka a rozhodne se, že jeho vraždu vyřeší na vlastní pěst. Máme tu tedy takové amatérské vyšetřování, ale mě to bavilo! A rozuzlení překvapilo!
Kromě detektivní linky se tu řeší samozřejmě také vztahy, rodinné problémy a podobně. Stacy sice vlastní kavárnu, kterou považuje za sve dítě, nicméně ve vztazích zatím nemá štěstí. Ejmy zase nevyšlo manželství, ale má syna, se kterým si docela rozumí.
Každá kapitola začíná i končí stejnou větou, což mě hned trklo do očí a přijde mi to jako skvělý originální nápad.
Výtku mám k vulgarismům, kterých se na můj vkus vyskytovalo až příliš.
Suma sumárum K smrti dobrý mě velmi příjemně překvapilo a hlavně mi sedlo do nálady. Určitě doporučuji.
Stacy a Ejmy (neřikejte ji jejím pravým jménem Amalie) se znají od dětství a teď spolu pracuji v kavárně Glory, která patří Stacy (která se mimochodem jmenuje Anastazie, ale na rozdíl od Ejmy to s námi čtenáři neřeší). Jednoho dne Ejmy najde na terase kavárný mrtvolu jednoho ze stálých zákazníku. Samozřejmě hned začne pátrát na vlastní pěst a do vyšetřování vtáhne Stacy. Krom vraždy se řeší vztahy, pubertu Ejminina syna a jeho holku, hnusné recenze na Googlu, majitele sousedního baru... Napsala jsem kromě vraždy? Samozřejmě všechno souvisí se vším.
Přiznám se, že první co mě v souvislosti z touhle knihou napadlo je, že přihlásit se do televizní soutěže je dobrý marketingový tah. (Pokud jste se dívali na "Peče celá země" jednu z autorek znate.)
Kniha je psaná v ich formě, z pohledu obou hlavních postav, střída se to po kapitolách. Líbí se mi, že každá kapitola začína a končí stejnou větou. Je to čtivé i když na ten fakt totálně nespisovný jazyk jsem si musela zvyknout. Co mi vadí jsou vulgarismy (jo, jsem divná) a tady jich je fakt hodně.
Pokud jde o pachatele vraždy tak nějak jsem to tušila. (Což není tak úplně výtka, jak slavná je Agatha Christie a u ní vraha odhadnu ještě dřív.)
Ještě se vrátím k "Peče celá země". Čekali byste od účastnika téhle soutěže spíš kuchařku než detektivku? No tak to nebudete zklamaní, kniha obsahuje i několik receptů.
Kniha K smrti dobrý v seznamech
(SPOILER) Na tento titul mě nalákala autorka tak, že jsem si knihu koupila a rovnou během 4 dní přečetla.
Prvně bych tedy chtěla hlavně hodně chválit. Detektivky vůbec nečtu, takže toto byl můj první titul, pokud bych nepočítala Úžasnou Zeměplochu, ve které se také jistým způsobem objevují detektivní zápletky. Autorky velmi dobře pracovaly s postupným rozkrýváním indicií, dobře navodily atmosféru, charaktery postav (velmi oceňuji absenci připomínání barvy vlasů a očí v každé druhé kapitole, jak mají někteří autoři ve zvyku), množství drobných zápletek a vedlejších dějů. Popis gastronomických záležitostí byl perfektním zpestřením, naplnil mou zvědavost také ohledně zákulisí chodu kavárny. Oceňuji rámování kapitol stejnou větou, i třeba v jiném kontextu :)
Ale mám pár výtek, které mě v roli čtenáře znervózňovaly. Obě hlavní postavy jsou velmi detailní v popisu čehokoli, co se stane - v pořádku. Čtenář detektivky potřebuje přesně takové popisy, aby si mohl užít vlastní dedukci odhalení vraha. To bohužel autorky nějak opoměly, nebo přehlédly, na místě činu. Aby zde bylo pochopení, o čem mluvím, tak mi chybí 1) popis skleniček. Byly obě stejné? Byly od vína, od rumu, od piva? A byly z EscoBaru? Nebo je v blízkosti ještě nějaký další podnik? Jsem z velkého města, kde nenajdete stejné skleničky v pěti podnicích, které jsou na jedné ulici. I když Stacy s Radimem nemluví, určitě bude vědět, jestli jsou sklenice od něj. 2) vyslechla policie Radima? V prvních hodinách po nálezu těla jedou na stanici jen Ejmy a Stacy, ani nepopisují, že během "hemžení" policistů na místě by některý z nich s Radimem mluvil. 3) stala se vražda, ale nikdo se moc nebojí o svůj život, hlavní hrdinky se chovají, jako by měly imunitu nesmrtelnosti a mohly úplně v klidu pátrat (protože autorky vědí, že vrah už vraždit nebude). Dedukce Stacy a Ejmy může vést k tomu, že došlo k hádce a vraždě po ní. I tak se Stacy ale vůbec nebojí být na své zaměstnance i na Radima hnusná (a maximálně přemýšlí, že by vraždila ona), nebojí se večer se opít a vracet se pozdě v noci domů sama. I kdyby neměla s kým - může se ve svých četných introspekcích aspoň strachovat. Jasně to čtenáři říká, že vražda byla jednorázovka, což nevím, jestli byl záměr, ale nepůsobilo to přirozeně, byť má skupina z kavárny skvělý černý humor :)
Po přečtení další čtvrtiny knihy, jsem pochopila, že tyto detaily "jsou jasné", ale ze svého pohledu bych potřebovala popsání/vyloučení v ději (klidně jen třemi větami na místě činu). Na konci knihy jsem pochopila, že autorky nerozebíraly nepodstatné detaily vedoucí k podezření jiných osob. Jak jsem psala - nečtu detektivky, tak možná nejsem primární cílová skupina, ale čekala bych navádění čtenáře na pravé stopy s vyloučením všech falešných, nebo navádění na falešné, aby bylo překvapení z vraha zajímavé. Takto jsem jen čekala, jestli byl Alex před smrtí vážně v EscoBaru, nebo se najednou zjistí, že tam nebyl.
Osobně jsem ještě tedy bojovala i s nespisovným vyjadřováním, které umožňuje ich-forma. Bojím se, že začnu říkat "abysme" a "víme?", trochu se mi na Stacy a Ejmy nelíbilo, že nemají problém spát se ženatými muži, skoro s především takovými, ale morálně jsou proti sexu nezletilých slečen - ano, to by měli být všichni, ale trochu mi přijde pokrytecké, že to první neodsuzují a běžně provozují.
Obecně bych se ale ráda vrátila k pozitivnímu hodnocení :) postavy byly realistické, řešily běžné denní záležitosti, konflikty, měly starosti, projevovaly náklonnosti, přátelily se. Příjemné prostředí kavárny s lákavými brunchy bych nejraději navštívila a vše ochutnala, jak byly popisy detailní, sbíhaly se mi během četby sliny :)
Tato kniha je velmi zajímavý počin, jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Snad najdu chvilku na některý z receptů a ke knize se tak vrátím v jiné rovině :)
Dávám 4,5 hvězdičky, protože je tam malinký prostor na zlepšení. Věřím, že v dalším díle autorky drobnosti vychytají :)