Séria C-L přehled
Eduard Fiker
Kalaš - Karlíček série
Na kilometru 297.3 poštovní vůz explodoval. Ohnisko výbuchu bylo zcela jistě uvnitř vozu, a to v jeho přední polovině. Bylo použito směsi dvou tuhých výbušných látek, hexogenu a tritolu … Příběh Série C-L … staví na bystré, aplikované logice i na charakteru Velkého detektiva, jímž se stal muž sice vnějškově nenápadný, ale plně hořící pro romatiku svého řemesla. (www.pitaval.cz)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Séria C-L. Přihlašte se a napište ho.
Velmi pekna a ctiva kniha, kterou jsem znal jako film. Je rozhodne skoda, ze film nérevzal obsah knihy z vetsi casti.
Kniha je rozsahlejsi a rozhodne je zde mnohem lepe vytvorena psychologie postav. Mam tyhle detektivky rad, cloveka vtahnou do ulic prahy a do obchodu a na chvilku je vsechno jako to bylo driv.
Vrah je zde velice bystry a chytry clovek co diky svym vynalezum a komplicum dlouhou dobu unika polapeni. Opravdu moc pekna kniha!
Mám moc rád film, který byl podle knihy natočen. Zde se setkáváme ještě s větším padouchem, než se objevuje ve filmu a je napřed před svými pronásledovateli. Je tu celá řada rozdílů s filmem, ale musím říct, že prvky tajemna a nedosažitelnosti pachatele jsou v knize rozloženy a popsány lépe a krásněji. Líbí se mi vztah kpt. a Karlíčka, který jako by byl protipólem hanebných zločinů a honbou za penězi tajemného vraha. Má to dynamiku, spád a vládne to krásným knižním rozvláčným stylem, kdy třeba cestou metrem večer čtete pasáž, kde vrah uniká, abyste ráno při četbě našli Karlíčka v plné práci v obchodě se šperky. Pěkná kniha.
Kniha Séria C-L v seznamech
vraždy zfilmováno české detektivky a krimi výbušniny, bomby krádeže a loupeže
1960 | Série C-L |
1969 | Paklíč |
1973 | Kilometr devatenáct |
2009 | Zlatá čtyřka |
1968 | Paní z Šedivého domu |
Docela mě to chytlo, až mě to samotného překvapilo, protože kniha je psaná velmi zvláštním stylem, z pohledu hlavního vyšetřovatele, mnohdy až hodně suše. Zároveň ten jazyk je zvláštní, takový mechanicky strohý, na rok 1958 někdy až nepatřičně archaický (chtěl autor naznačit, že je vyšetřovatel už starý?). Takže se mi to nečetl zvlášť dobře, ale přesto mě kniha bavila, děj je napínavý a byl jsem zvědavý na pachatele. Místy poplatné době (strach o národní hospodářství a podobné perly), ale jen velmi snesitelně.