Kaligrafie snů přehled
Juan Marsé
Vzrušující atmosféra Barcelony v půli minulého století a „nebezpečný“ milostný vztah – starší žena hodlá spáchat sebevraždu kvůli svému milenci… Příběh o nikdy nedoručeném dopisu, na který adresát čekal celý život. Nejnovější a nejautobiografičtější dílo slavného španělského spisovatele.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , OdeonOriginální název:
Caligrafía de los sueños, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kaligrafie snů. Přihlašte se a napište ho.
Hodnotil bych 3,5 hvězdy. Kniha je psána skutečně jinak a chvíli jsem si nebyl jistý, zda její těžiště má být ve vyprávění o "odboji" nebo o vztahu, což se nakonec ozřejmí. Nicméně ten odboj a přítomnost odhalení vytváří v knize další pocitové pozadí. Doslov knihu dobře vystihuje; rychlost vyprávění, zápletka a rozuzlení (nemohu se ubránit dojmu, že jsem již někde něco podobného, avšak sofistikovanějšího nečetl).
Už před časem jsem jela na prodloužený víkend do Barcelony. Rovnou z kanceláře, ještě ve stresu z toho, co jsem před cestou nestihla. Když mě vzápětí na místě přivítala La Rambla s trhovci, slepicemi v klecích a kočkami pospávajícími na novinách, skoro jsem nemohla uvěřit tomu, že jsem jen dvě hodiny letu od Prahy. A s Kaligrafií snů je to podobné. Okamžitě vás zavede do jiného světa, kde vládne mnohem větší hluk, pospolitost i nepokrytá (úspěšná) snaha nakukovat druhým do kuchyní i ložnic. Přes odlišnou mentalitu si mě příběh získal, ukolébal ve svém plynutí, a když už jsem si myslela, že vím, kam spěje, pořádně mě překvapil. Prý je to tak u autora obvyklé, ale to jsem se dočetla až dodatečně :-). Jazykově vytříbené, originální psaní, úsporně skrývající humor mezi řádky.
Kniha Kaligrafie snů v seznamech
dopisy Španělsko španělská literatura 50. léta 20. století Barcelona milostné vztahy nešťastná láska
2012 | Kaligrafie snů |
2010 | Dívka se zlatými kalhotkami |