Kaligrafie zlomu přehled

Kaligrafie zlomu
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497877/bmid_kaligrafie-zlomu-VaO-497877.jpeg 4 91 91

Jakou cenu musí mladá Japonka zaplatit, aby mohla žít podle svých vlastních představ? Mizuki je matka v domácnosti. Má pohledného, pracovitého manžela, dvě rozkošné děti a krásný byt v Tokiu. Na první pohled dokonalý život, a přesto někdy přemýšlí, jestli se raději nevrhnout z balkonu než přetrpět další večer doma a věšet vyprané spodky manželovi, který s ní ani nepromluví. Tíživá rutina ubíjí a dusí poslední zbytky svobodomyslné, scestovalé ženy, jakou kdysi bývala. A pak jednoho deštivého večera potká úspěšného restauratéra Kijošiho a spolu s ním znovu objeví svobodu, přátelství, vlastní hlas, chutě, vůně a elektrizující tep svého milovaného města. Život opět nabývá jasných barev a splnění dávných snů se najednou nezdá nemožné. Jenže s každým dalším dnem Mizuki cítí, že se jí víc a víc otřásá půda pod nohama, a je jasné, že až přijde zemětřesení, nezůstane kámen na kameni. ––– Kaligrafie zlomu je pronikavý komentář k japonským společenským normám, podle nichž má žena být buď sexuálním objektem, nebo svědomitou matkou. Minulý versus současný život, vábivé touhy versus rodinné závazky, skutečné já versus diktát společnosti — ovšem Mizuki zjistí, že život začíná právě tam, kde se tyto protiklady potkávají. — The Washington Post Román Kaligrafie zlomu je zároveň moudrý i dojemný — dokonale se v něm snoubí Sally Rooney s raným Haruki Murakamim a s autorčiným jedinečným pohledem na manželství, mateřství a soupeřící kulturní očekávání. — Kathy Wang, spisovatelka Emily Itami ve své prvotině vykreslila komplikovaný milostný příběh s ohromným pochopením pro všechny postavy a jejich nedostatky. Čtenáři spolu s okouzlující a břitkou hrdinkou objevují různé podoby života v Tokiu: osobité krámky se sladkostmi, odsudky nenuceně dokonalých rodičů, nekonečně romantické rozkvetlé sakury i vyčerpávající a neskutečně ambiciózní pracovní prostředí japonských firem. — Popsugar... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host

Fault Lines, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kaligrafie zlomu. Přihlašte se a napište ho.

Niu
10.01.2025 4 z 5

(SPOILER) Na začátku mi pár kapitol trvalo, než jsem se naladila na vlnu vyprávění a asi i mentality, ale jak příběh ubíhal, tak to šlo ráz naráz. Úplně nejsem fanoušek nevěr, takže pominu celý ten koncept, ovšem vím, že jsem natolik realistická, že se to děje stále (což mě asi nejvíc štve). Moje první úvahy byly: no do h...., ten Tacu je dobrý magor (asi by mě zajímal jeho příběh a jestli ono jsem dlouho v práci nesvědčilo spíš o milence a jeho druhém životě, jak už jsem měla možnost vyzkoušet i v reálu). Pak jsem četla dál. A na mysl mi vytanulo - ty jo, ale já čtu často (na mne často :o)) Murakamiho a tam si zase vždycky říkám, že ty ženské jsou šílené :o) Inu, jiná mentalita, jiný úhel pohledu. Takže jsem to začala brát - chm, tak budu číst a nechám se překvapit, jak to skončí. Asi tak, jak se nabízelo. Během čtení mi tam trochu neseděly určité události v čase. Docela dost se mi líbilo, jak tam byly použity japonské tradiční svátky, místa, jídla apod. O to víc jsem si v závěru knihy užila ten přehled japonských pojmů. Něco už jsem věděla, ale pro mne je to natolik zajímavé, že bych jen o tom mohla číst celou knihu :o) Kniha má nádhernou obálku a ještě krásnější přebal. Ale musím se přiznat, že jsem očekávala asi něco o kaligrafickém písmu nebo tak. Za přečtení to určitě stojí. Bylo to vtipné natolik, aby mne to rozesmálo a je tam spousta popkulturních narážek.

Morganalefay
25.11.2024 5 z 5

Do téhle knihy jsem se začetla náhodou a ze začátku jsem měla pocit, že to zas bude monolog ukňourané paničky, která má všechno a přitom neví co by, ale Mizuki mi s každou přečtenou stránkou víc a víc přirůstala k srdci. Úhel pohledu mladé Japonky, která díky delšímu pobytu v Americe vystoupila ze sevřených japonských pravidel, je velmi osvěžující. Měla jiné ambice než se stát dokonalou "členkou sekty" profesionálních japonských matek a své zkušenosti v této roli prezentuje s notnou dávkou sebeironie. A přitom se nikdy nelituje. Své děti zbožňuje a vi, kdy potřebují obejmout. Milostný příběh se možná může zdát trochu přímočarý, ale o to víc je uveřitelný. Žádná postava nepůsobí stereotypně. Barvité charaktery manžela i milence si můžeme poskládat z naznaků a namátkovych informací, i intimní chvíle se odehrávaji jakoby za závojem na pozadí šumíciho úlu Tokia, pod kterým neustále tiká hrozba zemětřesení. Na závěr velký dík za překlad, vtipný, čtivý a plný okouzlujících popisů různých tváří Tokia. Prvotřídní čtenářský zážitek!

lulucinax
11.08.2024 5 z 5

Od této knihy jsem dostala přesně, co jsem očekávala, takže velká spokojenost. Vzbudila ve mně dost emocí a můžu rozhodně doporučit. Matka v domácnosti, která přemýšlí o svém životě, jestli je to to, co chtěla a zda se raději nevrhnout z balkonu. Líbil se mi i lehký humor, který přidával na čtivosti.
Z příběhu jsem se dozvěděla i dost japonských reálií, např. práce od nevidím, do nedivím, škola od čtyř let nebo stálá hrozba před zemětřesením (Tokio).

Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)

05.06.2022

Kniha Kaligrafie zlomu v seznamech