Kalmann přehled

Kalmann
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512941/bmid_kalmann-s6a-512941.jpg 4 272 272

Kalmann série

1. díl >

Kalmann Óðinsson je samozvaný šerif ze skomírající vesnice na nejsevernějším cípu Islandu. Lidi mají za to, že se mu někdy kolečka v hlavě točí pozpátku, ale on si o tom myslí svoje. Den, co den se toulá po okolních pláních a loví polární lišky. V moři klade návnady na žraloky, jejichž maso fermentuje a dělá ten druhý nejlepší hákarl na celém ostrově. Jednoho mrazivého dne objeví na sněhu čerstvou kaluž krve. Došlo snad k vraždě? Kalmann je odhodlán odhalit pravdu za každou cenu – v kovbojském klobouku, se šerifskou hvězdou a starou mauserovkou. A díky prosté moudrosti a odvaze čistého srdce dokáže všechno zlé zvrátit. Na tohle islandské Fargo jen tak nezapomenete!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Prostor

Kalmann, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kalmann. Přihlašte se a napište ho.

tomas1794
07.01.2025 2.5 z 5

Knihu Kalmann jsem chtěl mít rád - je zasazena do prostředí, které mě velmi zajímá a láká, odehrává se v reálných místech a prvotní příběh nabízel dostatek prostoru pro vlastně jakýkoliv vývoj. Ale asi se kniha netrefila do mého vkusu - hlavního hrdinu jsem upřímně neměl ani trošku rád, nepřišel mi ani uvěřitelný. Jeho činy jsou navíc trošku rozporuplné i s přihlédnutím k jeho diagnóze. Příšlo mi například zvláštní, že někdo, kdo kvůli psychickému stavu nemůže mít řidičský průkaz, může mít zbrojní průkaz - podobné rozpory mě provázely celou knihu a kazily mi zážitek.

Děj je přibližně osmdesát procent knihy nějaký, a na konci si buď řeknete, že sám sebe popřel, případně už od začátku víte, že to tak bude. Konec pro mě byl vysloveně zklamáním.

IVANA0123
01.01.2025 4.5 z 5

Kalmann je "šerif" a postavička mizející islandské vesničky. Svým prostým rozumem chápe svět prostěji a svým způsobem přímočařeji. A stejně jej i popisuje, jednoduše a prostě. A to je kouzelné. V jeho podání je vše černé nebo bílé, správné nebo špatné. Zákony lidské i ty přírodní platí a je třeba je dodržovat, protože tak to je. " Takže klid". A i když toto krimi není klasické krimi, příběh zamotaný byl a závěr byl překvapivý. A já se budu těšit na další díl. 4,5*
(12/24)

Alphwen
25.12.2024 3 z 5

Myslím, že kniha se bude nejvíc líbit těm, kdo neznají islandskou literaturu a kinematografii, v nich se to totiž podobnými svéráznými postavičkami jako Kalmann a zapadlými kraji jako Raufarhöfn jen hemží.

Falešné růže, Osamělé srdce a další knižní novinky (16. týden)

16.04.2023

Kniha Kalmann v seznamech