Kámen mudrců přehled
Johanes Anker Larsen
Věhlasný duchovní román dánského mystika a dramatika, oceněný v době svého prvního vydání jako nejlepší skandinávský román roku; jeho celosvětový úspěch je zapříčiněn jednak brilantním literárním zpracováním, jednak skutečností, že jako jeden z mála vede čtenáře až k nejzažším hlubinám poznání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kámen mudrců. Přihlašte se a napište ho.
Dokonalý duchovný román, kniha, ktorá ma zasiahla do hĺbky Duše. Kniha, ktorá má toľko úrovní, že si v nej každý nájde tu svoju. Obsahuje v sebe najhlbšie poznanie Boha, opisuje mnohé duchovné cesty. V tejto knihe nájdete viac, ako na preplnených poličkách s ezoterickou literatúrou. Je to hlboký, ľudský príbeh o hľadaní zmyslu života, o prehlbovaní poznania, o poznaní Boha, ktorý ako všadeprítomný Život, tvorí práve v tejto chvíli všetko stvorené a ak sa mu odovzdáme, vtiahne nás do nestvoreného.
Kniha mi přijde předimenzovaná, jako by autor do ní chtěl vtlačit veškeré své poznání. Méně je někdy více... Místy bylo těžší pochopit, o které postavě vlastně píše. Je zde příliš mnoho tragických úmrtí. Trochu spoilerů: V pár případech mi i přišlo, že už autor nevěděl, co s postavou dál, tak ji nechal zemřít. Také se mi nelíbilo, že elementární snaha být dobrým a čistým byla nakonec k ničemu, takhle to přece nefunguje. Taky mě hodně rušily četné drobné chybičky snad na každé stránce - nevím, kdo dělal korekturu, ale profík to nebyl.
Kniha se dobře četla, zajímavé příběhy různých lidí. A wow okamžik se u mě konal u odstavečku:
"A chcete-li vědět, co je nirvána, pak je to tohle: smát se a činit, co se právě žádá, a vydrží-li člověk nebo zlomí-li se, po tom je mu houby. Pojďte, půjdeme oba na místo, kam nás velký kovář postavil."
Zůstane-li ve mně z knihy něco víc, ukáže asi až čas.
Kniha Kámen mudrců v seznamech
1999 | Kámen mudrců |
1995 | Dveře dokořán |
2008 | Člověk v blázinci |
2008 | Znamení věčnosti |
2011 | Spolu opustíme den |
Ve své době získala tato kniha cenu za nejlepší dosud nepublikovaný skandinávský román. Dnes je to něco nepředstavitelného! Tato kniha není pro každého, určitě nejde o "trhák" v dnešním slova smyslu. Je to malý, stranou stojící duchovní klenot, který přitáhne zájemce o mystickou literaturu. Hledače smyslu života, ty, kteří pátrají po své vnitřní podstatě a všeobjímajících zákonech vesmíru.