Kamzíkův velký skok přehled
Daniel Rušar
Smrt blízké osoby stahuje každému hrdlo. Autoři této obrázkové knížky si berou na pomoc příběh, který bojuje pradávnou silou zvířecí alegorie. Malému kamzíkovi zahyne starší bráška. S maminčinou pomocí se kamzíčeti podaří s jeho smrtí vypořádat a přeskočí hlubokou propast strachu a zmatku směrem do budoucnosti. Cílem knihy je poskytnout dětem možnost, jak se vyrovnat se smrtí blízkého člověka prostřednictvím obrázkové knihy a zároveň dát rodičům návod, jak v jednoduchých krocích oznámit dětem tragickou událost. Postup oznamování zprávy o smrti dítěti byl konzultován s psycholožkou. Kniha může být použita jako metodická příručka pro mateřské školky a 1. a 2. třídu prvního stupně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kamzíkův velký skok. Přihlašte se a napište ho.
To bylo tak smutné, že jsme se vždy zastavili na čtvrtém obrázku, kde starší z kamzíčat leží bezvládné na skále po smrtelném skoku. Na další straně je rozhovor mladšího kamzíčka s maminkou.
"Co se mu stalo?" ptal se zděšeně maminky.
"Zemřel," odpověděla kamzice.
"Ne!" zakřičel malý kamzíček.
"Je mi to velmi líto," řekla maminka a plakala.
Dál jsme se, ani po několika pokusech o čtení, už nikdy nedostali. Vnouček (3,5 let) byl z toho tak rozlítostněný, že nechtěl za žádnou cenu pokračovat ve čtení. Slzičky jsme utřeli a musela jsem ho ujistit, že zraněnému kamzíčkovi se to spraví a zase bude skákat. Kniha se musela zavřít a odnést.
Já jsem si knihu dočetla dokonce. Syrový silný příběh bez složitého děje nabízí k zamyšlení nad konečností života a ztrátou člena rodiny, blízkého člověka. Ukazuje možnosti, jak se s tím vyrovnat. Pětileté děti by už mohly plně pochopit poselství kamzičího příběhu.
Ilustrace v knize nejsou ilustracemi v pravém slova smyslu, jaké hledáme v dětské knize, tedy kresby a malby. Je to koláž doplněná kresbou. Barevnost obrázků přesně vyjadřuje emoce příběhu. Tmavé barvy nebezpečí, strach, zranění, smrt a smutek. Světlé barvy smíření, naději, milé vzpomínky, sounáležitost a znovunabytou radost.
Není to kniha na každodenní čtení před spaním, ale je svou myšlenkou krásná a nadčasová.
Nadherne ilustrace.
Citlive popsane tema smrti blizkeho. Kamzici maminka nic nepopira, uzna smutek maleho kamzika. Tezke tema, ale patri k zivotu.
,,Obcas budu ale smutnit," reklo kamzice namince.
,,Ja taky," souhlasila maminka a pritiskla k nemu hrbet. ,,Oba si spolu budeme styskat."
Kniha Kamzíkův velký skok v seznamech
2019 | Strakáč a Tioni |
2016 | Kamzíkův velký skok |
2016 | Vlk a tma |
2011 | Jaro kriplů |
2020 | Zachariáš a studená voda |
Další kniha mající málo stran. Opět silná tentokrát je smrt, úmrtí blízké osoby vysvětleno kamzíky.
Skok jednoho z nich mu byl osudný. Malé mládě je toho svědkem, jeho dotaz je silnější než všechno. Nic, co tady na zemi, co právě pozbylo života, se už zpět nevrátí. Dětem, vnoučatům to je hodně těžké vysvětlit. Knihy k tomto tématu to zčásti dokážou.