Vzestup Endymionu 1 přehled
Dan Simmons
Kantos Hyperionu / Hyperion série
< 4. díl
Čtvrtá kniha hyperionského cyklu. Ve Vzestupu Endymionu Dan Simmons mistrovsky spojí dohromady množství příběhů této výjimečné série. Odpoví na všechna nerozřešená tajemství nastolená v dřívějších dílech a završí příběh planety Hyperion, kde to všechno začalo. Vzestup Endymionu je mistrovským dílem představivosti jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů science fiction. První kniha ze dvou.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1999 , PerseusOriginální název:
The Rise of Endymion, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzestup Endymionu 1. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Mě to nebavilo. Nejprve jsem byla ráda, že od příliš lehkého Endymionu dílu jsme zpátky v něčem, co má myšlenku, tady jich ale bylo tolik, že mi dělalo problém to sledovat a váhám, jestli kdybych ty desítky stran plných autorovy filozofie četla pozorně a přemýšlela o nich, jestli by dávaly smysl. Takhle jsem byla přehlcená ( a to jsem absolvent FF :-D) a znuděná. Dost mi vadilo překrucování "závěrů" Kantosu, nahodilé řešení všeho nebezpečného, pasivní Raul a vševědoucí Aenea taky nic moc. Nemes, co dokáže všechno, ale pak ji přemůže obyčejný zraněný člověk mě otravovala už od minule. Co se mi líbilo, bylo vykreslení Ťan Šanu, to bylo nádherný. Četla jsem nové vydání (obě knihy v jedné), tak rovnou dodám, že závěr byl trochu lepší, jak přišlo víc děje, už to šlo lépe, ale zase - tak náhlé konce všeho a vlastně bez vysvětlení. No nic, měla jsem číst jen Kantos :-D.
Kniha alespoň vysvětluje seriálovost předcházejícího dílu. To celkem zdlouhavé a opakované putování z planety na planetu. Ale přijde mi, že si se závěrem sám autor nevěděl moc rady. Je to celé moc ezo a vlastně to nevysvětluje to, co byste čekali/chtěli. Zase lehký nadprůměr.
Ocenění knihy (1)
1996 | Hyperion |
2012 | Temné léto |
2010 | Hladové hry |
2010 | Kantos Hyperionu |
No, tak na všechna nerozřešená tajemství to rozhodně neodpovídá... A Simmons tu začíná být trochu moc rozvláčný, teď už až moc navštívených planet, zbytečné hordy jmen nedůležitých postav a tak dále... Navíc strašný překlad - několikrát opakovaný výraz "hudba koulí" místo "hudby sféf" je opravdu odstrašující. Proč přesto dávám tolik hvězdiček? Protože i tak Simmons prostě umí.