Byl jsem v ruském zajetí přehled

Byl jsem v ruském zajetí
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133928/byl-jsem-v-ruskem-zajeti-133928.jpg 4 29 29

Kapitán Nowak série

< 6. díl

Válečná anabáze kapitána Helmuta Nowaka, během níž prošel všemi významnými bojišti východní fronty, skončila u Berlína. Pokus prorazit se zbytky jednotky do amerického zajetí nevyšel, poslední válečný úkol ho zavedl do obklíčení, v němž se musel vzdát příslušníkům Rudé armády. Německé vojáky čekala v zajetí nelítostná prověrka charakterů. Političtí pracovníci, z velké části němečtí komunističtí emigranti, je seznámili se zločiny, kterých se Třetí říše za války dopouštěla, a pokusili se je získat vlastní propagandou beztřídní společnosti, v níž "vládnou pracující". Všichni se však postupem času přesvědčili, že skutečnost je naprosto jiná: stejně jako Hitlerovo Německo byl i Sovětský svaz policejním státem, v němž si samozvaná menšina podrobila bezprávné nestraníky, kterým vnutila postavení novodobých nevolníků. Strádání, jemuž byli němečtí vojáci vystaveni - neustálý tlak propagandy, nedostatek jídla a zdravotní péče, epidemie, těžké pracovní a přírodní podmínky - bylo možné překonat jen vzájemnou solidaritou, při níž padaly stavovské a národnostní přehrady mezi důstojníky a mužstvem, i mezi zajatci a pracujícími Rusy, kteří se fakticky ocitli v postavení zajatců ve vlastní zemi. Ne všichni tento tlak vydrželi, někteří se pokusili vylepšit vlastní situaci na úkor ostatních, jiní se uzavřeli do světa fantazie, kam tvrdá skutečnost neměla přístup, a několik dalších vyřešilo své potíže sebevraždou. Většina však našla pevnou oporu v kamarádství a v naději, že jednoho dne všechna utrpení skončí a zajatci se vrátí do vlasti, kde se přičiní o vybudování lepšího a spravedlivějšího světa. ... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byl jsem v ruském zajetí. Přihlašte se a napište ho.

TedBear
01.08.2021 4 z 5

Dobré zakončení série.

lachtan77
11.07.2019 4 z 5

Vždycky mě zajímalo jak to bylo s druhou světovou válkou. Četl jsem hodně o vyhlazovacích koncentračních táborech zajímají mě biografie Hitlera, Mengeleho a dalších. Tady jsem narazil na život tuctového důstojníka, který stejně jako tisíce německých vojáků neměli ponětí co Hitler a jeho SS páchají za zvěrstva. A i kyyž hodněkrát s fürerem nesouhlasili čest jim velela plnit všechny rozkazy. Zajímavý je také pohled do ruských táborů a do doby kdy Stalin nebyl o nic lepší než jeho německý protivník. Vymývání mozků a propagandu tehdejšího režimu máme ještě v živé paměti

hnusák
19.04.2017 1 z 5

Abych řekl pravdu, kniha mne zas až tak nezaujala. Po přečtené půlce jsem ji s klidným svědomím odložil s tím, že o nic nepřijdu.

Kniha Byl jsem v ruském zajetí v seznamech

v Mé knihovně37x