Karel IV. - Tajný deník přehled
Josef Bernard Prokop
Lucemburská pentalogie série
1. díl >
Více než šest století uplynulo od chvíle, kdy Karel IV., český král a římský císař, svěřil své myšlenky a nejhlubší pocity pergamenu. O jeho oficiálním životě bylo napsáno mnoho, ale jeho osobní zpovědí, která měla zůstat utajena veřejnosti, ale řízením osudu opět spatřila světlo světa, je Tajný deník. Jemu svěřil své vzpomínky na dětství, na milovanou matku, královnu Elišku Přemyslovnu, a na svého otce, českého krále Jana Lucemburského, se kterým měl velmi komplikovaný vztah. Jeho myšlenky patřily i jeho čtyřem ženám, jež všechny vroucně miloval, a dětem, zejména malému synkovi, pozdějšímu českému a římskému králi Václavovi IV. Poznejte život a pravou duši Otce vlasti, schopného a obratného panovníka, pravého přítele, oddaného manžela a laskavého rodiče, člověka milujícího, neúnavně budujícího, pevného v zásadách i tápajícího; muže, jenž v České zemi našel svůj pravý domov.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karel IV. - Tajný deník. Přihlašte se a napište ho.

Tak tohle se mi moc líbilo.Na pozadí historických událostí život Karla IV., jeho sny, výhry a prohry.Výborně načtené panem Dvořákem a doplněno historickými chorály. Vice takových audioknih.Tesim se na pokračování.5z5

Milé vyprávění - je to opravdu jako nahlédnout do něčího deníku. Celkově ten příběh asi všichni známe, ale podrobnosti tomu dodávají na zajímavosti. Posloucháno jako audiokniha - hlas pana Dvořáka je velmi příjemný a už ho budu mít asi napořád spojený s Karlem IV. :-) Určitě budu uvažovat o dalších dílech.
Kniha Karel IV. - Tajný deník v seznamech
v Mé knihovně | 130x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Nečekejte žádné senzační spekulace. Toto je fabulace kolem skutečných císařových osudů. Místy nepřekvapivě natahované, aby to vypadalo starodávně. Avšak když si příběh přečteme, tak pochopíme, jak složité vztahy byly uvnitř rodiny Karla IV. Je to pokus o zimtimnění pohledu na panovníka, který je v našich očích už dávno legendou.