Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara přehled

Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340698/mid_samo-velky-vladce-cechu-a-tajny-vys-3Yo-340698.jpg 3 56 56

Životní pouť franckého kupce a prvního českého krále. Sámo! Francký kupec a později první známý český král! Většina z nás zná jen jeho jméno, pouhé jméno kdesi z úsvitu českých dějin. Sámova říše. Nebýt nedlouhé zmínky v prastaré kronice tak řečeného Fredegara, ani bychom nevěděli, že existoval. Mohli bychom použít tituly, přiřčené historií některým jiným státníkům – Sámo Veliký, Sámo – osvoboditel, budovatel, sjednotitel a také vždy rozmnožitel. Ovšem Sámo na něco podobného do dnešních dnů marně čeká. A přece měl zásadní význam pro naši zemi i pro země okolní. Dokázal, co nikdo před ním a málokdo po něm – sjednotit naše předky, dát zemi pevné postavení mezi evropskými královstvími a získat jí respekt. Celých třiatřicet let stál v jejím čele a moudře vládl. Ptejme se znovu: Kdo o něm dnes vůbec ví? Proto vznikla tato kniha. Připomíná Sámovu životní pouť, chce přiblížit prostředí, které zde nalezl, snaží se rekonstruovat jeho myšlenky a smělé plány, chce ho přiblížit jako skutečného člověka, ne jako pouhé jméno, stroze zapsané v učebnici dějepisu v soupisu českých vládců. Kniha vám přiblíží i onu pro nás tak vzdálenou dobu, čas před čtrnácti stoletími, dobu, v níž žil a uskutečňoval své smělé záměry. Dobu, kdy obyvatelé dnešních Čech, Moravy a části Rakouska byli ohrožováni Avary, než se pod Sámovým vedením spojili a stali se svobodnými a posléze i svornými. V této historii, i mnohých dějích, osudech a skutečnostech, obsažených v této knize, může pozorný čtenář najít styčné body se současností, paralely, a najít příklady i dnes hodné následování. Protože přísloví, platná tehdy, jsou platná i dnes, řekněme se starými Římany: Verba movent, exempla trahunt.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara. Přihlašte se a napište ho.

fénix56
18.04.2024 2 z 5

Tak pro mne byla tato knížka zklamáním. Četla jsem od pana Prokopa knihy o Karlu IV., Václavu IV. a Marii Terezii, které se mi četly dobře. Tak jsem byla natěšená i na tuto knihu, ale tentokrát mne čtení nebavilo. Vím, že o této době není dost pramenů, ze kterých by se dalo čerpat, ale zklamal mne i styl psaní. Byla to taková vata. Sáhodlouhé popisy, např. plánování stavby hradu apod.

malýčtenář
04.01.2024 5 z 5

Sámo, kdo o něm něco ví? Jen jméno a co vice? Právě proto obdivuji autora, že dokázal vytvořit obsáhlé dílo a trochu nám přibližuje život v 7 století. Že si vymýšlí a obraz z této doby nemusí být pravdivý, ještě neznamená, že kniha je špatná. Mně se naopak líbila a s napětím jsem si ji velice ráda přečetla. Dávám plný počet hvězdiček.

Dela111
15.08.2023 3 z 5

Nahlédnutí do končin natolik vzdálených, jakým je 7. století, se podobá výhledu do krajiny ztrácející se v husté mlze. A nebýt všestranně vzdělaného a dobře informovaného kronikáře Fredegara Scholastika, rodáka z Burgundska, který ve své kronice vzdal nadšený hold jistému franckému kupci jménem Sámo, nevěděli bychom vůbec nic. Různí se dokonce názory historiků na přesnou polohu Sámovy říše.
Z těchto důvodů může být psaní historického románu o tom, kterak se Sámo postavil do čela slovanských kmenů jednoduché i těžké zároveň. Víme málo, takže autor může popustit uzdu své fantazie, ale zároveň to nesmí přepísknout a udělat z toho něco hodně nevěrohodného, neřkuli přímo bramboračku.
Na rozdílném hodnocení knihy je vidět, že někomu se autor trefil do představ a jeho výklad mu sedne, pro někoho je to slabé nebo má další výhrady. Já v hodnocení zůstanu u průměru. Zpracování na mne mnohdy působilo tak nějak pohádkově, je to hodně odlehčené. Život v raném středověku byl nepochybně v mnoha oblastech mnohem tvrdší, v některých zase více primitivní, než jak je zde líčeno. Chyběla mi tu syrovější atmosféra, drsnější život. Zároveň mě bohužel příběh nedokázal strhnout tak, jak jsem u historických knih zvyklá.
Ovšem celkově velmi oceňuji snahu autora tuto dobu přiblížit, historických románů o Sámově říši rozhodně nejsou hromady ;-), takže přečtení nelituji.
(Audiokniha)

Kniha Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara v seznamech