Karel IV. - život a dílo přehled

Karel IV. - život a dílo
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30731/karel-iv-zivot-a-dilo-HQ8-30731.jpg 5 52 52

Autorovým záměrem bylo objasnit hloubku kořenů české státnosti, na něž organicky navázal Karel IV., stojící v čele státně obrodného hnutí a kulturního rozvoje českého státu v období, kdy byla právě díky jeho úsilí zastavena útočná vlna germanizačního proudu...

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Vita Karoli Quatri , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karel IV. - život a dílo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Lordmara12
28.07.2023 5 z 5

Dosud nepřekonaná, odborně velice dobře zvladnutá práce. Nejlepší kniha o Karlovi IV., v níž se autor čtivým a současně vyčerpávajícím způsobem zaobírá nejen politickými dějinami, ale i Karlovou koncepcí českého státu, soudobým uměním, hospodářstvím a v neposlední řadě se pokouší rovněž o charakteristiku osobnosti velkého císaře. Jeho charakter zbavuje nacionalistického patosu a nezdráhá se vylíčit i aspekty, z nichž některé vedly k pozdější krizi za vlády jeho syna Václava IV. Bravo!

Kabuky
20.03.2023 5 z 5

Vysoce kvalitní publikace.


esma
20.03.2023 5 z 5

Tak vzdálená doba a tak hluboké stopy ...
Karel IV. - zejména dnes obdivuhodná jeho systematická péče směřující k posilování míru jak v českých zemích, tak v říši (za dobu jeho panování nevnikla do vnitrozemí cizí organizovaná vojenská síla)
Petr Parléř, nový stavitel, který na pozvání Karla IV. pokračoval ve stavbě Svatovítské katedrály a v Čechách působil přeš čtyřicet let až do své smrti, bohužel jeho novum síťovou klenbu v katedrále již Karel IV nespatřil
Přestože se jedná o knihu vědecko-naučnou, dokáže udržet naši pozornost, byť povědomí o době panování Karla IV něco víme ze školy, ale takhle podrobně je to samozřejmě jiná úroveň.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Karel IV. - život a dílo v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených78x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených13x
v Knihotéce105x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit5x