Kašpar Lén mstitel přehled

Kašpar Lén mstitel https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143819/kaspar-len-mstitel-143819.jpg 3 90 90

Zedník Kašpar Lén se vrací po třech letech vojny domů do Prahy. Nemá tam však nikoho blízkého. Jeho přítel, zedník Kryštof, u něhož bydlel v podnájmu, se utopil ze zoufalství nad tím, že dceru Mařku, kterou měl Lén rád ještě jako malou holčičku, zkazil kupec Konopík a ta se stala prostitutkou. Lén je odhodlán Mařku z nevěstince dostat a Konopíkovi se pomstít. Pracuje na stavbě Konopíkova domu a připravuje se ho zabít.... celý text

Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: , František Borový
Originální název:

Kašpar Lén mstitel


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kašpar Lén mstitel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

maresh
02.05.2024 5 z 5

Tato četba mě velmi mile překvapila; zprvu mi dělaly problém archaismy, kterých je kniha plná, ale nechyběly vysvětlivky. Příběh samotný mě až nečekaně bavil, i přes občasnou „nemastnost a neslanost“.

Knihu doporučuji. Je to jedna ze zajímavějších úlovků, které jsem, čirou náhodou, přečetl a pravděpodobně v budoucnosti přečtu znovu.

FemmeFragile
15.04.2024 2 z 5

Ve své podstatě zajímavý námět, který by byl čitelný a stále aktuální dokonce i dnes, jen kdyby nebyl k uzoufání nudně a nejasně podaný. Všechny rozmlžené dějové linky, u kterých předpokládáte, že se na konci ve velkém rozuzlení konečně spletou do sebe a vyjeví svůj smysl či obraz toho, co se opravdu stalo, zůstanou jen smutně ležet vedle sebe, nedokončené. Není to ale bohužel ten "uspokojivě" neuzavřený příběh, kde si čtenář slastně domýšlí vlastní konec - u Kašpara Léna zůstane prostě jen zmaten, proč se po 250 stranách textu nedozvěděl vlastně vůbec nic kromě toho, že používáním dostatečného počtu prken při stavbě lešení se předejde lecjaké katastrofě...


Politre
21.03.2024 4 z 5

Jako obdivovatel a milovník Zoly, jsem se rozhodl přečíst si také něco z našich naturalistických českých luhů a hájů. K. M. Čapek - Chod je asi, spolu se Šlejharem, tím nejvýznamnějším zástupcem a Kašpar Lén mstitel jeden z jeho nejčtenějších kousků. Psáno staročeštinou a plné dnes už nepoužívaných slov, přesto se mi kniha četla až překvapivě velmi dobře. Příběh se odehrává ve staré Praze po první světové válce, převážně z prostředí dělníků na stavbě a od začátku je jasné, kam vypravování bude směřovat. Druhá část knihy, kdy dojde k soudnímu přelíčení, se čte jedním dechem a nemohu jinak než doporučit, zvlášť pro ty, kdo se chtějí nechat obestřít krásným českým jazykem, popisujícím tragický příběh.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Čarovné dědictví, Ledový dům a dalších 21 nových eknih zdarma

19.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kašpar Lén mstitel v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených137x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

pomsta vrazi

Autorovy další knížky

Karel Matěj Čapek-Chod
česká, 1860 - 1927
1964  78%Turbina
1954  64%Kašpar Lén mstitel
1987  85%Antonín Vondrejc
1987  74%Jindrové
1979  70%Tři česká romaneta