Kateřina Howardová: Nevěrná královna přehled

Kateřina Howardová: Nevěrná královna
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488834/bmid_katerina-howardova-neverna-kralovna-bxr-488834.jpg 5 176 176

Dramatický příběh života Kateřiny Howardové, páté manželky anglického krále Jindřicha VIII., který je jedním z nejtragičtějších v anglických dějinách. V její minulosti byly stíny, o kterých neměl král tušení, a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. Další kniha ze série o šesti ženách Jindřicha VIII. Kateřina Howardová, dívenka sotva odrostlá dětským střevíčkům, kterou ke dvoru přivedla její ctižádostivá rodina, okouzlila krále svými půvaby a krásou. Uměla zpívat, nádherně tančila, milovala dvorské slavnosti, a když se s ní stárnoucí král dychtivý dědice roku 1540 oženil, plnými doušky si užívala svého privilegovaného postavení. Kdyby mu porodila syna, byl by její triumf dokonalý. Zamilovaný Jindřich se nad ní rozplýval a všem na potkání opakoval, že Kateřina je jeho slunce, jeho růže bez trnů. V její minulosti však byla temná zákoutí, o kterých král neměl ani ponětí a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. A přece si dívka nemohla pomoci a stále znovu si zahrávala s ohněm. Král se tak měl poučit, že ti, kdo trhají růže bez trnů, musí počítat s tím, že se spálí...... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Katheryn Howard: The Scandalous Queen, 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kateřina Howardová: Nevěrná královna. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (36)

Hradčiatko
13.08.2024 5 z 5

Prikláňam sa k užívateľke Calinda - taktiež som autorkou fascinovaná a doslova hlcem jej obsiahle diela jedno za druhým a hovorím si, ako to robí, že zhutní také množstvo historických faktov (a napíše k tomu aj príkladné a pútavé autorské poznámky na vysvetlenie, prizná, kde popustila uzdu fantázii a doplnila beletristicky biele miesta) do príbehu so skvelými dialógmi, popismi postáv i prostredia, vykreslením politických kalkulov jasne a pochopiteľne (tu sa samozrejme nejde vyhnúť istému zjednodušeniu, inak by už na romancu neostalo miesta, robí to však s noblesou a zachovaním historického rámca)... Bola som znova nadšená, a to som na Katarínu Howardovú do prečítania pozerala cez prsty (možno aj vplyvom seriálu Tudorovci, kde nedostalo toľko miesta vykreslenie pohnútok jej rodiny a ani osobnosť jej samotnej). Dostala šancu sa aspoň čiastočne rehabilitovať, pretože som si nemohla pomôcť a ľutovala som opustené dieťa v nej, ktoré hľadalo lásku v sexe, lebo každý iný láskyplný dotyk jej chýba... A bohužiaľ... ako učiteľka sídliskovej školy som to videla až príliš často, mylné chápanie lásky kvôli jej nedostatku v detstve a dospievaní - koľko taktýchto Kataríniek by bolo, ak by sa našlo dosť Henrichov, len by zrejme neskončili na popravisku, akurát rozvedené a zas opustené - hm, a to sa vlastne deje, takže... Kniha stojí za prečítanie a úvahu aj z tohto hľadiska, je to výborné dielo!

ReziEngli
17.02.2024 4 z 5

Kateřina Howardová mi už od začátku byla extrémně nesympatická. Hrozně naivní holčička, která moc brzy a moc rychle propadla hříšným hrátkám a rozkoším. Navíc nedokázala přijmout to, co se jí naskytlo, a chtěla víc a víc. Strašně mě štvala a za svůj osud si mohla jen a jen ona sama. Na konci se projevila jako hysterka :D Tady dávám jenom 4 hvězdičky místo obvyklých pěti a omlouvám se autorce, ale Howardová byla fakt protivná.


jaja1989
27.12.2023 odpad!

Bohužel, za mě se tahle kniha autorce nepovedla.
Připadalo mi to jako cist deník nymfomanky.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23. týden)

06.06.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kateřina Howardová: Nevěrná královna v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených234x
ve Čtenářské výzvě46x
v Doporučených10x
v Knihotéce239x
v Chystám se číst125x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech5x