Kateřina Howardová: Nevěrná královna přehled
Alison Weir
Šest tudorovských královen série
Dramatický příběh života Kateřiny Howardové, páté manželky anglického krále Jindřicha VIII., který je jedním z nejtragičtějších v anglických dějinách. V její minulosti byly stíny, o kterých neměl král tušení, a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. Další kniha ze série o šesti ženách Jindřicha VIII. Kateřina Howardová, dívenka sotva odrostlá dětským střevíčkům, kterou ke dvoru přivedla její ctižádostivá rodina, okouzlila krále svými půvaby a krásou. Uměla zpívat, nádherně tančila, milovala dvorské slavnosti, a když se s ní stárnoucí král dychtivý dědice roku 1540 oženil, plnými doušky si užívala svého privilegovaného postavení. Kdyby mu porodila syna, byl by její triumf dokonalý. Zamilovaný Jindřich se nad ní rozplýval a všem na potkání opakoval, že Kateřina je jeho slunce, jeho růže bez trnů. V její minulosti však byla temná zákoutí, o kterých král neměl ani ponětí a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. A přece si dívka nemohla pomoci a stále znovu si zahrávala s ohněm. Král se tak měl poučit, že ti, kdo trhají růže bez trnů, musí počítat s tím, že se spálí...... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: 2022 , BB artOriginální název:
Katheryn Howard: The Scandalous Queen, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kateřina Howardová: Nevěrná královna. Přihlašte se a napište ho.
I u tohoto dílu oceňuji autorčin styl, perfektní vykreslení doby a poutavost čtení. A co se týče další manželky Jindřicha, tak těžko soudit. Jiná doba, jiné mravy a lidi nejsou bezchybní. Opět si u čtení jen připomínám, jak jsem ráda za dnešní volnost.
Prikláňam sa k užívateľke Calinda - taktiež som autorkou fascinovaná a doslova hlcem jej obsiahle diela jedno za druhým a hovorím si, ako to robí, že zhutní také množstvo historických faktov (a napíše k tomu aj príkladné a pútavé autorské poznámky na vysvetlenie, prizná, kde popustila uzdu fantázii a doplnila beletristicky biele miesta) do príbehu so skvelými dialógmi, popismi postáv i prostredia, vykreslením politických kalkulov jasne a pochopiteľne (tu sa samozrejme nejde vyhnúť istému zjednodušeniu, inak by už na romancu neostalo miesta, robí to však s noblesou a zachovaním historického rámca)... Bola som znova nadšená, a to som na Katarínu Howardovú do prečítania pozerala cez prsty (možno aj vplyvom seriálu Tudorovci, kde nedostalo toľko miesta vykreslenie pohnútok jej rodiny a ani osobnosť jej samotnej). Dostala šancu sa aspoň čiastočne rehabilitovať, pretože som si nemohla pomôcť a ľutovala som opustené dieťa v nej, ktoré hľadalo lásku v sexe, lebo každý iný láskyplný dotyk jej chýba... A bohužiaľ... ako učiteľka sídliskovej školy som to videla až príliš často, mylné chápanie lásky kvôli jej nedostatku v detstve a dospievaní - koľko taktýchto Kataríniek by bolo, ak by sa našlo dosť Henrichov, len by zrejme neskončili na popravisku, akurát rozvedené a zas opustené - hm, a to sa vlastne deje, takže... Kniha stojí za prečítanie a úvahu aj z tohto hľadiska, je to výborné dielo!
Knižní novinky (23. týden)
06.06.2021
Kniha Kateřina Howardová: Nevěrná královna v seznamech
16. století Jindřich VIII. Tudor, král, 1491-1547 Tudorovci králové trest smrti Kateřina Howardová, královna, 1520-1542 manželky
2016 | Kateřina Aragonská: Pravá královna |
2017 | Anna Boleynová – Králova posedlost |
2009 | Šest žen Jindřicha VIII. |
2011 | Princezna Alžběta |
2011 | Nevinná zrádkyně |
U knih od Alison Weir je pro mě víc, než kde jinde, těžké odlišit hodnocení práce autorky od hodnocení obsahu.
Pokud se budu držet hodnocení práce Alison, tak čtivost knihy a objem informací hodnotím velmi vysoko. Její znalost historie dává knize hodnotu. Velmi přínosné je přečtení doslovu, kde Alison popisuje své zdroje, vyjasňuje co bylo fantazií autora, co je ověřený historický fakt a z jakého zdroje čerpala. Překvapilo mě, kolik z popisovaných příběhů jsou historicky podložená fakta. Opět mi zde chyběl paralelní Jindřichův pohled na věc. Vím, je to o jeho ženách. Mně by se ale líbilo mít jejich osudy zpracované tak, že by se jejich pohledy na věci střídaly s pohledem Jindřicha VIII.
A to už se dostávám k hodnocení obsahu a příběhu Kateřiny Howardové. Kdosi v předchozích komentářích ji nazval hovádkem božím a já myslím, že po přečtení této knihy bych nenašla lepší přirovnání. Byla krásná, marnotratná, rozkošnická, naivní ve své jednoduchosti a hloupá. Což nám autorka ukazuje mimo jiné i v několikerých zmínkách o tom, že se vlastně nikdy nenaučila plynně číst a psát. V porovnání s ostatními manželkami Jindřicha VIII. byla velice nezvdělaná. Ovšem Jindřich ve svém věku a stavu pravděpodobně už ocenil spíš mládí (tedy potencionální plodnost) a krásu, než vzdělání a inteligenci.
První část knihy se pohybuje někde na hraně červené knihovny a lehké pornografie. Odborník žasne a laik se diví jak mohla na jedné straně tak nábožensky založená a rigidní společnost páchat takové čuňačinky :-).
To, že se Kateřina i během manželství s králem scházela s Tomem, mi vzhledem k její naivitě nepřijde překvapivé. Možná opravdu věřila, že se na nic nepřijde. I když vzhledem k popisovaným vztahům a intrikám u dvora, se kterými musela být obeznámena, tady její naivita už hraničí s blbostí.
Co ale vůbec nechápu je, že ji příbuzní natlačili Jindřichovi i přesto, že věděli, jaká je její minulost. Vážně si i oni mysleli, že ti kostlivci ze skříně nikdy nevypadnou?
Každopádně - další majstrštyk od Alison Weir a já už se těším na poslední knihu této série.