Kateřina II. přehled

Kateřina II.
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228309/bmid_katerina-ii-Tw1-228309.jpg 5 5 5

Kniha z edice Portréty. Životopis ruské carevny, jež se svým vlivem vepsala do historie evropského a asijského kontinentu druhé poloviny 18. století, vypovídá svěže a poučeně i o důležitých událostech tehdejší ruské a evropské politiky. Životní postup dcery pruského generála hodnotí autor střízlivě, s úsilím nevnímat jen jednu stránku dějinné skutečnosti. Ke studiu jsou připojeny ukázky z carevniných pamětí, vyhlášek (ukazy, instrukce), listů G.A. Potěmkinovi i jiné její písemnosti (mj. závěť) a výběr z ohlasů, které Kateřina vzbudila u různých autorů (u Puškina, Ključevského, Shawa a v anonymním nekrologu). zdroj: Databáze Národní knihovny ČR... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kateřina II.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

VendulaB
04.10.2022 5 z 5

Výborně a velmi zajímavě podaný portrét Kateřiny II, vhodný spíše pro čtenáře, kteří už o životě této panovnice něco přečetli. Autor vše dává do zajímavých souvislostí a přináší tak spoustu témat k zamyšlení.

1amu
06.02.2020 5 z 5

Kdysi při výkonu základní vojenské služby jsem si zakoupil tuto knihu z edice PORTRÉTY za 10.-Kč (můj žold-služné činil 75 Kčs-měsíčně), ale nikdy jsem toho nelitoval.
Kateřina II., zvaná Veliká byla sice Němkou, která přestoupila na pravoslaví. V roce 1744 si ji ruská carevna Alžběta I. Petrovna vybrala jako vhodnou manželku pro svého synovce Petra, vévodu holštýnsko-gottorpského, kterého předurčila za dědice ruského trůnu. Pro princezničku z nepatrného německého knížectví představoval tento sňatek, kterým se měla stát ženou panovníka jednoho z nejmocnějších evropských států, závratné společenské povýšení. Přes své mládí dokázala tomuto cíli podřídit vše a brzy se v cizí vzdálené zemi pragmaticky přizpůsobila zdejším poměrům a naučila všemu, co se od ní vyžadovalo, přijala jméno Jekatěrina Alexejevna, přestože pravoslavné náboženství nikdy zcela nepochopila a během dlouhých obřadů se prý nudila. Leč manželství bylo nešťastné, Petr prý byl infantilní, Kateřina dominantní. Inu i to se stává.
Leč pan manžel nastoupil jako Petr III. na ruský trůn. Rusko v té době válčilo v sedmileté válce na straně Rakouska. Petr však bezprostředně po nastoupení na trůn tento kurz změnil a přiklonil se k pruskému králi Fridrichovi II., kterého bezmezně obdivoval. To proti němu brzy vyvolalo silnou opozici. Skupina gardových důstojníků v čele s bratry Orlovy zosnovala proti neoblíbenému Petrovi spiknutí a již v červnu 1762 ho sesadila. Krátce nato byl Petr ve vězení zabit během hádky s důstojníky, kteří ho střežili. Jako „ovdovělá“ panovnice neměla Kateřina nouzi o ctitele. V tomto ohledu byla zcela bez skrupulí a nenamáhala se něco předstírat. Dvůr si postupně zvykl na její četná milostná dobrodružství. Carevniným favoritům byla udělována funkce generálního adjutanta s platem 10 tisíc rublů měsíčně. V této funkci se vystřídalo celkem 21 mužů, většinou mladých důstojníků průměrných kvalit. Měnili se poměrně rychle a carevna byla natolik prozíravá, že jim nedovolila zasahovat do vlády. Cesta na trůn se tak uvolnila pro Kateřinu. Do Petrohradu vtáhla na koni v čele gardy v obleku důstojníka. Roku1762 byla Kateřina korunována v ruskou carevnou jako Kateřina II.
A Rasputin ? O tom jsou jiné knihy.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kateřina II. v seznamech

v Přečtených14x
v Knihotéce5x