Katyně přehled
Pavel Kohout
Satirický, až absurdní román o krásné adeptce katovského řemesla je osobitým příspěvkem k úvahám o problémech v souvislosti s trestem smrti. Satiricky nadnesený příběh krásné a hloupé dívky, která ve snaze získat maturitu nastupuje do první katovské školy, je příležitostí k analýze temných mechanismů nekontrolovatelné moci i k úděsnému popisu lidské manipulovatelnosti. Vystudovaná něžná dívenka je schopná upřímně se radovat ze své dobře vykonané práce a její učitelé z ní mají nefalšovanou radost. Absurdní svět v popravčí škole i životní příběhy jejích "úctyhodných" pedagogů tvoří zhuštěnou metaforu toho nejhoršího z reality komunistického režimu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katyně. Přihlašte se a napište ho.

Velké zklamání. O co zajímavější mi přišel námět, o to horší je forma. Mezi kapitolami končícími zásadně uprostřed věty, naprosto pasivní hlavní hrdinkou a zvláštním stylem vyprávění, který se točí převážně v historii a nemá jasnou linku mezi filozofováním, reálným děním a přímou řečí, mě na knize nic nezaujalo a odložil jsem ji někde před čtvrtinou.

Na Kohoutův styl je potřeba si chvíli zvykat a rozhodně se nejedná o nenáročnou četbu. Zároveň to však není úplná postmoderna, ve které by se čtenář ztrácel. Moc se mi líbilo členění kapitol, které končily v půlce věty. Autor také velmi zajímavě pracoval s “hlavní postavou katyní, která je v zásadě v příběhu zcela pasivní a přitom je hlavním hybatelem děje, respektive ji Kohout použil k posouvání hlavní dějové linky. Příkladem za vše je fakt, že katyně způsobí smrt dvou osob, aniž by je zavraždila.
Měl jsem pocit, že spisovatel si se čtenářem v některých chvílích hraje, kniha se totiž pohybuje na hraně možného a nemožného (trošku na styl Kratochvíla). Celkově hodnotím dílo velmi kladně. 4/5
Nové eknihy zdarma (květen)
05.05.2020
Kniha Katyně v seznamech
v Přečtených | 1 314x |
v Mé knihovně | 297x |
Československo normalizace (1969-1989) černý humor socialismus trest smrti rozhlasové zpracování popravčí, kati samizdaty reálný socialismusAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2008 | ![]() |
1990 | ![]() |
2009 | ![]() |
2005 | ![]() |
Zajímavý námět, forma, jazyk i myšlenky. Alegorie na totalitní společnost, kde vládnou intriky, známosti, strach. Krásná Lízinka Tachecí nastoupí na školu pro katy a po roce maturuje teoreticky i prakticky z práva útrpného. Dějiny a způsoby poprav a mučení, osudy katů i odsouzených. Věcné a neosobní líčení umožňuje čtenáři se neutopit v té hrůze. Kohout je démon.