Kde zpívají raci přehled

Kde zpívají raci https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456192/bmid_kde-raky-spievaju-pXI-456192.jpg 5 4233 4233

Celá dlouhá léta kolují v poklidném městečku Barkley Cove na pobřeží Severní Karolíny fámy o vlčím dítěti, „holce z bažiny“. Když je roku 1969 objeveno tělo místního krasavce Chase Andrewse, obyvatelé města začnou z jeho vraždy podezírat právě holku z bažiny, Kyu Clarkovou. Jenže Kya vůbec není taková, jak se o ní povídá. Je to inteligentní a citlivá dívka. Žije odkázaná sama na sebe v bažině, které říká domov, jejími nejlepšími kamarády jsou racci a místo školy ji učí okolní příroda. I v jejím životě přichází chvíle, kdy zatouží po blízkosti jiných lidí, dotecích a lásce. Její divoká krása okouzlí dva mladé muže z města a před Kyou se otevírá úplně nový život. Pak se však stane něco nepředstavitelného… Román Kde zpívají raci je překrásnou ódou na přírodu, příběhem opuštěné dospívající dívky, která se učí důvěřovat lidem, a líčením záhadné vraždy s překvapivým koncem. Delia Owensová nám připomíná, že dětství nás všechny poznamená na celý život a že každý z nás podléhá úžasným tajemstvím přírody.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Where the Crawdads Sing , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kde zpívají raci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1069)

nela3812
22.05.2024 4 z 5

Konečně jsem dostala k tomuto příběhu, na nějž jsem slyšela samou chválu a doporučení. Musím přiznat, že i já jsem se do příběhu naprosto ponořila a rozhodně mi na dlouho utkví v paměti.

První polovina příběhu je na můj vkus velmi pomalá a děj se vleče. Sporadicky se objevuje, v tu chvíli zatím vedlejší, linka s vyšetřováním, která vyvolává spoust otázek a velmi málo odpovědí. Na druhou stranu tak autorka získala spoustu prostoru aby nás seznámila se světem bažiny. Přidaná hodnota, v podobě právě těchto informací, mě na knize velmi bavila. Vítala jsem každé nové poznatky o životě v bažině a okolí.

Ve chvíli, kdy se z vedlejší linky stane hlavní a autorka se konečně ponoří do vyšetřování, začíná děj nabírat neskutečný spád. Bavilo mě sledovat a zamýšlet se nad hierarchií lidstva, předpojatostí a sobectvím. Autorka vytvořila emočně vypjaté vyšetřování, při kterém je lítost vůči hlavní hrdince jednoduše nevyhnutelná. Mrzí mě jen, že některé aspekty případu zůstali nevysvětlené a některé možnosti otevřené. Chápu, že to dává čtenářům prostor k vlastnímu doplnění příběhu, ale ráda bych znala původní myšlenku autorky.

Líbila se mi naivita hlavní hrdinky, která se záhy promění v bojovnost. Pozorovat jak Kya dospívá, učí se a mění život kolem sebe bylo neskutečně silné a motivující. Pokud člověk chce, zvládne z úplného dna vybudovat svůj sen a život podle svých představ. Velmi silná a zajímavá hlavní hrdinka, jejíž osud mě bavilo sledovat od prvních stran.

Neskutečný závěr příběhu mi vyrazil dech. Upřímně jsem většinu těchto odhalení nečekala. Zajímavě to zamíchalo kartami a jen to ještě více vyzdvihlo celkový dojem z příběhu. Za mě je příběh opravdu velkým doporučením. Autorka skvěle pracuje s charakterem hlavní hrdinky, využívá neotřelé prostředí a doplňuje to napínavým vyšetřováním se šokujícími zvraty.

Příběh si rozhodně zaslouží vaší pozornost. Hodnocení: 4/5

laura
20.05.2024 5 z 5

KYA.
TATE.
CHASE.

Nikdy nepodceňuj
Srdce
Je schopno činů
Pro mysl nepředstavitelných...

Na začátku byla malá šestiletá holčička. Měla mámu, tátu a čtyři starší sourozence. Pak se z ní stala holka z bažin a neměla nikoho - jen bažinu, racky, svou loď a neuvěřitelně silné odhodlání přežít...

Láska je moc často
důvod zůstat.
A jen málokdy
důvod jít.

Příběh o osamění, bolesti, odmítání. O vůli žít. O touze mít přátele a rodinu. Být někým milována.

Zamést si v srdci,
uklidit z něj lásku,
kterou už nechceme používat.
Až na věčnosti.

Krásné, bolavé, kruté.

Vzlétnout nemůže srdce zlomené,
však kdo určí, kdy jsou dny sečtené?

Kya to neměla snadné. Už dlouho mě tolik nebolelo srdce jako při čtení tohoto příběhu. Ale to, jak žila s přírodou, zvířaty, bažinou - to bylo krásné. To bylo DECHBEROUCÍ. Něžné a úchvatné...

Sny o úniku, třebaže skrze smrt, vždy míří ke světlu...

Neobvyklý a drsný příběh o ženě, která byla kdysi dítětem a nikdy nezapomněla. Která bojovala, aby přežila. Která milovala...

Nejdřív otázka
potom odpověď.
A pak už jen konec.

A láska plyne až tam,
kde byla, než to celé začalo...

Krásný, bolestivý a originální příběh o lásce, vášni, zradě, samotě, odsudcích, kouzlu přírody a neobvyklém způsobu života.

Klukovi s ptačími pery
S díky
Holka z bažiny


dzejkbeltygros
13.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Velmi opěvovaná kniha, na kterou jsem se moc těšila, ale upřímně jsem trochu zklamaná. Čekala jsem malinko víc.
Potěšilo mě neobvyklé prostředí, popisy postav i přírody byly super, ale dost věcí bylo nedotažených. Jak už tu někdo psal, proč nikdo neřešil jak se Chase dostal na věž? Případ se už dál nevyšetřoval? Jak to tedy bylo? Jasně, domyslíme si to. Každý budeme mít trochu jinou verzi. Vzpomněla jsem si na můj oblíbený seriál Odložené případy.

všechny komentáře

Související novinky (17)

Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy

07.04.2024


Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (46)

Život z nej spravil odborníčku na to, ako pocity stlačiť natoľko, aby sa dali pohodlne skladovať. (Kde raky spievajú)


Močál ví o smrti všechno, ví, že smrt nemusí být vždy tragédie. Ví, že smrt není hřích.


Člověk, kterému nevadilo se pro večeři trochu namáhat, tady nikdy neměl hlad.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Kde zpívají raci v seznamech

v Právě čtených98x
v Přečtených5 552x
ve Čtenářské výzvě1 841x
v Doporučených520x
v Knihotéce900x
v Chystám se číst2 035x
v Chci si koupit582x
v dalších seznamech48x