Kdo mě vzal prvně za ruku přehled
Maggie O'Farrell
Když se Lexie Sinclairová setká s kultivovaným šéfredaktorem a obchodníkem s uměním Innesem Kentem, uvědomí si, že už nemůže dál jen čekat, až její život doopravdy začne. Odjíždí z venkova do Londýna a v srdci umělecké scény Soho padesátých let si vybuduje nový život. V současnosti se Elina a Ted vzpamatovávají z těžkého porodu svého prvního dítěte. Elina se snaží sladit nároky mateřství se svou identitou malířky a Teda trápí vzpomínky na vlastní dětství, které se neshodují s verzí událostí jeho rodičů. Když Ted začne hledat odpovědi, odhalí se neobyčejný portrét dvou žen, jež od sebe sice dělí padesát let, ale jsou spojeny způsobem, který by ani jedna z nich nečekala.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , ArgoOriginální název:
The Hand That First Held Mine, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo mě vzal prvně za ruku. Přihlašte se a napište ho.

Podle hodnocení jsem mnoho neočekávala, ale nakonec pecka! Kniha ve mě zanechala hluboké dojmy, pocity. Nechci mnoho prozrazovat, ale konec byl tak dojemný, že jsem musela některé odstavce přeskočit, i tak jsem brečela jako želva. Nádherný dojemný příběh.

S hodnocením této knihy půjdu proti proudu, bohužel, nejsem z ní nadšená, nijak zvlášť na mě nezapůsobila. Střídají se zde dva, v počátku nesourodé, příběhy. Jeden z padesátých let o novinové redaktorce Lexie, druhý ze současnosti o čerstvé mamince Elině. Od jisté chvíle mě napadlo, jakým způsobem spolu budou provázané. Ten z minulosti se mi líbil, ten ze současnosti mě vůbec nezaujal. Autorka používá hodně květnatý jazyk, některé pasáže mi přišly až "překrášlené" a v podstatě zbytečné, natahované. Škoda.
Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)
05.05.2024
Kniha Kdo mě vzal prvně za ruku v seznamech
v Mé knihovně | 66x |
Londýn irská literatura psychologické romány společenské romány prolínání minulosti a současnostiAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2024 | ![]() |
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
Dostáváme do ruky dva příběhy, každý psaný v jiné časové lince, které se mají nečekaným způsobem spojit. Dlouho jsem si neuměla představit, jak to spisovatelka zamýšlí napsat. Oba příběhy jsou dojemné a plné nečekaných zvratů, závěrečná část je snad nejemotivnější. Ještě stále ji mám v hlavě.
Autorka používá nádherný květnatý jazyk. Přesně tak, jak říká jeden redaktor v příběhu: " nač použít jedno slovo, když můžeš použít deset". Tak si to nějak pamatuji.
Musím tady také pochválit překlad a také nenápadná obálka se mi líbila. Určitě děkuji mým oblíbeným čtenářkám za doporučení, díky nim jsem se s knihou neminula.