Když ještě žili lidé přehled
Clifford D. Simak
Představme si, že vyhynulo lidstvo a v inteligentní rasu se vyvinula úplně jiná, o které by to člověk nikdy neřekl. Psi. A představme si, že by si psi mysleli, že lidé nikdy ani neexistovali. A také si představme, že tuto knihu napsal někdo podle vyprávění starších psů u krbu a největší psí lingvisté a vědci knihu rozebírají. Určují, co vlastně je pravda a co je symbolika. Tak o tomto je celá kniha. Je to vlastně kronika jednoho lidského rodu a pozvolného vymírání lidstva a vývoje nových druhů. Jakéhosi nadčlověka a také rasy mluvících psů, které šlechtí jeden z členů prastarého rodu Websterů. Popisuje nám postupnou degeneraci lidí, strachu ze samoty a také přetrhání vztahů s marťany a dalších utrpeních lidstva.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když ještě žili lidé. Přihlašte se a napište ho.

Bola to katastrofa počúvať, dej oničom a tak som nuda nuda nuda. trápnosť zabalená do scifi.

(SPOILER)
Knihu som si prečítal na základe tvrdenia, "je to klasika medzi scifi a povinná jazda", no zo začiatku som bol celkom sklamaný a zmenilo sa to asi až v polovici keď kniha prišla s tou smutnou atmosférou, ktorá sa mi ale veľmi páčila.
S konceptom poviedok nemám problém a je pre mňa vždy lákavý.
Keď Mesto porovnám s Ja, robot Isaaca Asimova, tak Simak je rozhodne slabší aj keď jeho nápad s nástupom psej rasy ktorá vystrieda tú ľudskú za pomoci robotov, bol úžasný, ale napriek tomu by som si knihu znova už asi nezopakoval, maximálne s výnimkou niekoľkých vybraných poviedok.
Ocenění knihy (1)
1953 -
International Fantasy Award
(Fiction)
Kniha Když ještě žili lidé v seznamech
v Mé knihovně | 248x |
1990 | ![]() |
1995 | ![]() |
1992 | ![]() |
1993 | ![]() |
Je dobré si připomenout, že jde o SciFi vydanou v roce 1952 a snažit se jí tedy zaškatulkovat podle soudobých měřítek není správné. Ano, není to sice lehce stravitelné, ale na druhou stranu jsou tam nápady které jsem ještě jinde nepotkal a Interpretace Zbyškem Horákem je bezvadná.