A... jako alibi přehled
Sue Grafton
Kinsey Millhoneová série
Hlavní hrdinkou je Kinsey Millhoneová, soukromý detektiv, za kterou jednoho dne přijde jistá Nikki. Nikki si právě odseděla osm let za vraždu svého záletného manžela a po Kinsey chce, aby vypátrala, kdo ho tenkrát zabil doopravdy. Tudíž Kinsey vyšetřuje, otvírá staré rány, nechává se sbalit jedním z podezřelých, ale hlavně - vytrhává z pohodlného bezpečí skutečného vraha, který si svou beztrestnost nenechá jen tak lehko vzít...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2001 , BB artOriginální název:
\"A\" Is for Alibi, 1982
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A... jako alibi. Přihlašte se a napište ho.
Vyhovovala mi ich-forma vyprávění, ale chyběl humorný nadhled, což je zapříčiněno tím, že jsem čekal něco trochu uvolněnějšího. Sue Grafton má navíc tendence se na mnoha místech rozepisovat stran popisů a emocí, kvůli čemuž příběh zbytečně bobtná. Ovšem zápletka jako taková je ucházející, jen se to tak nějak standardně táhne od jednoho podezřelého ke druhému, až ve finále dospěje příběh ke zdárnému konci. Ale překvápko tam bylo, ne že ne. Zároveň je dobře zvládnutá (a hlavně uvěřitelná) práce hrdinky jakožto soukromého očka. Také s povděkem kvituji, že Kinsey Millhoneová není žádná drsanda, co si dává borce akčních filmů devadesátých let k snídani, ale ani nešikovná blondýna, jež se spoléhá na své krásné modré oči. Zkrátka obyčejná ženská se vším všudy, co nekouří, nepije ani nekleje. To jí samozřejmě ubírá na výjimečném osobnostním profilu, protože není ničím zajímavá, ale po všech těch ztroskotancích, utápějících se v alkoholu, drogách nebo depresích, to je vlastně příjemná změna.
Nebyla to špatná detektivka, takový lepší průměr. Víc jak střílení se tu dává důraz na klasickou detektivní práci, hledání důkazů, prověřování, dokazování - prostě mozek hraje větší prim než zbraň.
Každopádně mě to zaujalo. Pustím se do dalšího dílu a uvidíme.
Kniha A... jako alibi v seznamech
2001 | A... jako alibi |
2008 | T... jako tabu |
2001 | B... jako běs |
2010 | U... jako utrpení |
1991 | Třikrát Kinsey Millhoneová |
Průměrná detektivka. Určitě chci zkusit další díl/y. Chvílemi poutavá nebo zajímavá. Přečetla jsem kvůli výzvě (cena E. A. Poa).