Třikrát Kinsey Millhoneová přehled
Sue Grafton
Kinsey Millhoneová série
Kniha obsahuje tři případy : 1. A jako Alibi - přeložila Eva Klimentová. 2. B jako běs - přeložila Stanislava Pošustová. 3. C jako corpus delicti - přeložila Ivana Doležalová. Doslov „Ostrá žena s něžným srdcem“ napsala Eva Klimentová. Vydání první
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1991 , OdeonOriginální název:
A is for Alibi, B is for Burglar, C is for Corpse, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třikrát Kinsey Millhoneová. Přihlašte se a napište ho.
překladatelka Eva Klimentová v doslovu Ostrá žena s něžným srdcem uvádí:
"Když se řekne „detektiv v sukních“, vybaví si čtenář klasických detektivek stařičkou slečnu Marplovou. Kinsey Millohoneová je jejím pravým opakem. Především sukně skoro vůbec nenosí a chodí téměř výhradně v sepraných džínách, protože je to profesionálka vycvičená střílet, běhat a bránit se. Přestože zápletky – zvláště pozdějších – detektivek Graftonové jsou poněkud přitažené za vlasy, Kinsey samotné nikdo nemůže upřít originalitu, vtip a smysl pro charakteristický detail. Je v detektivním žánru zcela novým typem hrdinky. Je to žena, která se sice co do kuráže vyrovná mužům, ale zároveň má ženskou emocionalitu, sex appeal a lehce jedovatý humor. Její literární existenci si však těžko jde představit bez dvou skutečností současného, nejen amerického světa: feminismu a televizního seriálu. ..."
Kniha Třikrát Kinsey Millhoneová v seznamech
Kalifornie detektivky 3x soukromý detektiv
2001 | A... jako alibi |
2008 | T... jako tabu |
2001 | B... jako běs |
2010 | U... jako utrpení |
1991 | Třikrát Kinsey Millhoneová |
A jako Alibi: Pozvolný, střízlivě seriózní, málem schematicky klišovitý rozjezd (rozvedená, bezdětná, běhající soukromá detektivka, kupodivu nechlastající) se překlápí do kovbojsky uspěchané popravy. Když se totiž řekne A, sluší se dodat B, a jelikož autorka není troškař, umanula si rok co rok ověnčit pátrací kauzou další a další písmeno abecedy. Možná už tedy při dopisování Áčka klíčil nápad na Béčko či tlačil čas, tak honem honem Áčko nějak utnout! 36/24
B jako Běs: Aha, tak střílečka z A niterně doznívá i v (abecedně) navazujícím případu, no aby ne! I tady děj utínají malá jatka, ze kterých mladá pátrací soukromnice nevyjde bez šrámů na těle (míň na duši). 40/24
C jako Corpus delicti: Dalo by se odhadnout, že další písmena abecedy titulující každý příběh budou pokračovat v sebestředném líčení a hledání odpovědí na co, kdo, proč… zkrátka na těch 7 kriminalistických otázek. Mě úvodní trilogie stačila k tomu, abych vytušil vzrůstající sympatie k hlavní hrdince, ovšem i jistou schematičnost jejího feministického životního stylu. 44/24