Kiril Christov přehled

Kiril Christov
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221515/bmid_kiril-christov-221515.jpg 5 2 2

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kiril Christov. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

Kozel
09.05.2021 4 z 5

Je možné, že je národ český velice nevděčným? Lepší neodpovídat, víme, že to možné je. O čemž svědčí i malý medailonek z edice Kdo je. Bulharský básník, který se proslavil už před třicátým rokem v domácím prostředí, zklamaný odešel do Prahy, kde jeho múza dostala velký prostor. A jak se zdá, je mu české prostředí za mnohé vděčné. Podle autorky spisku opěvoval starou Prahu tak, že se mu těžko rovnají i naši básníci (o tom, že poezii sotva dovedu ocenit asi pomlčím). Do bulharštiny přeložil antologii českých básní a představil tak naši tvorbu jihovýchodnímu národu. Sepsal básně o Praze, které u v češtině vyšly jen v roce 1932 a 2000! A v roce 1935 vyšel výběr básní i prosy. Od té doby nic. Podle popisu myslím, že i jeho drama "Mistr a ďábel" zasazené do středověké Prahy za Karla IV. by si zasluhovala pozornost.

Nemůžu hodnotit kvalitu tvorby Christova, avšak překvapuje mě naprosté přehlížení jeho tvorby i života spojeného s hlavním městem uprostřed Evropy.

Edice nakladatelství Orbis mi tak představila další zajímavou osobnost, jejíž životní dráha byla plná dramatu, nejistot, ale otevřené upřímnosti a hluboké oddanosti životu.

Hostivit1
23.01.2017 5 z 5

I přes tehdejší nepříznivé poměry (text byl však psán ještě před únorem 1948 a vyšel těsně po něm) doposud nejlepší česky psaná studie o životě a díle tohoto bulharského klasika, spojeného téměř deset let (1929-1938) s Prahou.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kiril Christov v seznamech

v Přečtených2x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x