Kirke přehled

Kirke
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496864/bmid_kirke-uAA-496864.jpg 4 449 449

V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirku všichni považují za nedochůdče - nevládne na první pohled zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání - čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům.Román Kirke skvěle vykreslenými postavami, podmanivým jazykem a stránkami plnými napětí nabízí mistrovsky zpracovaný příběh o rivalitě mezi příbuznými, palácových intrikách, lásce a ztrátě a přináší svědectví o nezdolné ženské síle ve světě ovládaném muži.... celý text

Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: ekniha , Slovart (ČR)
Originální název:

Circe, 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kirke. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (109)

gimli35
06.08.2024 5 z 5

Stejně jako Kirke je i Madeline Miller asi trochu kouzelnice. Nepíše úplně přímočaře, přesto jsou její knihy čtivé. Nedopouští se v nich citového vydírání, přesto umí hluboce emocionálně zapůsobit. Nojo, už aby zase něco napsala. :)

GeorgieAnne
08.07.2024 3 z 5

(SPOILER) S knihou Kirke (a vlastně i s její postavou) mám řekněme komplikovaný vztah kdy jsem na začátku byla nadšená (naivně jsem si myslela, že to je jasných 5*) ale postupem času jsem začala měnit názor a čím dál víc jsem se nudila a knížka se mi četla pomaleji, což jen taktak zachránil ten konec. Jasně, že mi bylo hned jasné co se stane a že chce zemřít po boku Télemacha jakmile se tam objevil ale upřímně mi to vlastně nevadilo.

Celou knihu jsem s Kirkou vedla boj kdy jsem jí fandila a pak ji nenáviděla, bohužel to není chyba hlavní protagonistky ale autorky, která zpočátku dávala jasně najevo co si Kirka myslí a jaké má pocity ale v průběhu děje od toho začala upouštět takže její chování mi tolik nesedělo a já byla fakt "namlsaná" protože když čtu mytologii a můžu vidět co si mohla některá z postav myslet tak vrním blahem.

Co mi na knize vadilo bylo:
1) Přeskakování v čase kdy najednou uběhlo třeba 100 let, což si čtenář musel domyslet protože autorka začala další událost na novém odstavci pouze odděleném volným řádkem, pro lepší orientaci bych doufala alespoň v upřesnění - např. "o 100 let později", takhle jsem se musela v ději vracet jestli jsem náhodou něco nevynechala.
2) Autorka začne kapitolu, děj plyne "normálně", vzpomene se jiná postava (která se objevila již několikrát, např. Hermes) a najednou je klidně celá strana o tom jak se s ním Kirke ještě několikrát setká a jak to bude probíhat takže celá kapitola končí jakoby už končila kniha - tedy dovyprávěním děje. Další kapitola už ovšem začíná před tím celým "ukončením minulé kapitoly". Nevím z jakého důvodu to autorka nedala do jiné kapitoly nebo spíše do jiné části knihy.

A to navíc výše uvedené nebylo hned od začátku, kdyby ano tak by mi to pravděpodobně tolik nevadilo protože bych byla zvyklá ale autorka s tím začala až později takže jsem z toho byla překvapená.

Řeckou mytologii mám ráda (příběh Kirke mi je znám takže jsem věděla do čeho jdu) a jelikož jsem všude viděla samá kladná hodnocení - tu 4*, tam 5* tak to vypadalo, že nemůžu šlápnout vedle ale za mě bohužel.
Pro mě to je 3,5* což i tak si myslím je hezké hodnocení, pokud máte rádi tento typ knih klidně po tom sáhněte ;-)


thekath
18.05.2024 5 z 5

"Čáry a kouzla mění svět. On stál jen o to, být jeho součástí."

Úchvatné. Nesmírně báječná, laskavá, citlivá kniha. Silný životní příběh, cesta za poznáním, objevením sebe sama a nalezením vnitřní síly. Velmi milé. Až lyricky napsané, báječně popsaná příroda, tak poeticky. Spousta chytrých myšlenek mezi řádky. Líbil se mi akční děj, setkání s různými bájemi a pověstmi a bohy. Avšak i přes ten zábavný příběh jsem nalezla něco hlubšího uvnitř. M. Miller ukázala již podruhé, že je fenomenální a moje oblíbená autorka. Zůstane to ve mně ještě hodně dlouho. Po přečtení cítím lehkost a je mi fajn.

"V osamělém životě se však tu a tam vyskytnou vzácné okamžiky, kdy se jiná duše přiblíží k té vaší, jako se hvězdy jednou za rok lehce dotknou země."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (5)

Má myšlenka byla takováto: za svůj život jsem poznala jen temnotu a hlubiny, avšak já sama jsem nebyla jejich součástí. Byla jsem tvor, který v nich žije.


Zmiji si můžete ochočit, aby vám žrala z ruky, ale nikdy ji neodnaučíte kousat.


Nezáleží jim na tom, jak moc jsi hodná. A ostatně ani na tom, jak moc jsi zkažená. To jediné, co je dokáže přimět, aby ti naslouchali, je moc.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (3)

2020 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro mládež)
2019 - YALSA Book Awards (Alex Award)
2018 - Goodreads Choice Awards (Best Fantasy)


Kniha Kirke v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených571x
ve Čtenářské výzvě112x
v Doporučených45x
v Knihotéce244x
v Chystám se číst355x
v Chci si koupit117x
v dalších seznamech13x