Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy přehled
Charles Dickens

Vánoční koleda je osobním dramatem člověka, které oslovuje další a další generace čtenářů již přes 170 let. Rozsahem nedlouhá „moralita“ o pěti kapitolách se dočkala mnoha dramatizací, operního i filmového zpracování. Důvod není jen v silném příběhu či literárních kvalitách. Kromě nich je tu cosi, co se nás bytostně týká, co potřebujeme v životě takřka neustále: naděje. Kniha vychází s ilustracemi Roberta Innocentiho (1940), italského mezinárodně uznávaného výtvarníka, který získal četná ocenění včetně Ceny Hanse Christiana Andersena (2008). O značném přesahu jeho díla svědčí i to, že knihy s Innocentiho ilustracemi vydávají nakladatelé v Evropě, Asii, USA i v Japonsku a není tedy divu, že v deníku The New York Times byl představen jako „jeden z největších ilustrátorů dětských knih ve světě“. Kvůli Vánoční koledě navštívil Innocenti Londýn. Ne snad proto, že by zde chtěl objevit Dickensův svět, ale aby zhlédl originály výtvarných děl spisovatelových současníků. Inspiroval se a vlastní realistickou malbu k fantasknímu příběhu doplnil četnými detaily prostředí, výraznou expresí i magickým realismem, jimž dotváří sugestivní atmosféru Dickensova vyprávění.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2016 , PetrkovOriginální název:
A Christmas Carol, 1843
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy. Přihlašte se a napište ho.

Naprosto úžasný vánoční příběh. Plný poučení a naděje. Vždy se k němu ráda vracím a čtu svým dětem.

Tuto knížku jsem si chtěla vždycky přečíst. Miluju ten příběh, je to prostě úžasná klasika. Původně jsem měla v plánu si tuhle knížku přečíst během Vánoc, abych měla při jejím čtení tu správnou atmosféru, ale byla jsem až moc zaneprázdněná jinými knihami. Takže jsem se k ní dostala a až teď, ale nijak toho nelituju.
Asi nemá nejmenší smysl se tu rozepisovat o tom, jaké jsou jednotlivé postavy a podobně, protože jsem asi ještě nepotkala člověka, který by tento příběh neznal. Jde prostě o kouzelnou knížku pro malé i velké. Každý by si ji měl určitě přečíst. Já vlastním úžasnou ilustrovanou verzi a můžu ji jedině doporučit.
Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)
23.10.2022
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018
27.12.2018
10 právě čtených knih podle uživatelů (prosinec)
16.12.2018
Kniha Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy v seznamech
v Přečtených | 3 142x |
ve Čtenářské výzvě | 1 318x |
v Mé knihovně | 864x |
pohádky Anglie Vánoce 19. století zfilmováno duchové a přízraky dobrodružství minulé životy vánoční zvyky vánoční příběhyAutorovy další knížky
1966 | ![]() |
2010 | ![]() |
1960 | ![]() |
2015 | ![]() |
1961 | ![]() |
Krásný příběh,víc není třeba psát.