Kniha džunglí přehled

Kniha džunglí
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277562/bmid_kniha-dzungli-eIp-277562.jpg 4 827 827

Klasické, čtenářsky vděčné vyprávění o chlapci Mauglím, který vyrostl mezi zvířaty v džungli, naučil se jejich zákon ("Jsme jedné krve ty a já") a řídil se jím. V jednotlivých příbězích se čtenář seznámí s vlkem Akélou a jeho vlčí smečkou, dozví se, jaké přátelské ochrany se chlapci dostávalo od meděda Bálúa, jak jej unesly opice, zachránil had Ká a nakonec zvítězil nad tygrem Šér Chánem. Dnešní mládež si knihy přečte se stejným zaujetím a nadšením, s jakým si vyprávění o Mauglím oblíbilo už víc než pět generací. Budou sledovat příhody lidského mláděte, vážit si přátelství, a porozumí i Mauglího pomstě. Příběhy, v nichž se mísí fantazie, magie i přesná pozorování stále působí díky mistrovství vypravěče hlubokým dojmem. Džungle ožije všemi pachy, nočními zvuky i skřeky exotických zvířat. Přežije v ní jen ten, kdo zná Baúova ponaučení a zákon džungle. Knihy Džunglí vycházejí v novém překladu Martina Pokorného, svěžím a klasickým zároveň.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

The Jungle Books, 1906


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha džunglí. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (119)

sgjoli
22.09.2024 3 z 5

Kdysi v dávnověku jsem četla jakousi zkrácenou verzi, nyní bylo na čase poznat tuto knihu celou - zkusila jsem ve formě audioknihy. Nakonec jsem doposlouchala s rozporuplnými pocity.
Vždycky jsem měla pocit, že Knihy džunglí = příběh Mauglího. Ale zdá se, že Kipling tyto Mauglího příběhy prolnul ještě dalšími vyprávěními, které s vlčím chlapcem nemají nic společného. Což by si nutně nevadilo, kdyby se to všechno odehrávalo džungli a dostálo to jménu knihy jako celku. Ale některé příběhy s džunglí jako takovou ani neměly nic moc společného. Některé by se do prostředí džungle daly vztáhnout, ale příběh (tuším) Eskymáků na ledové pláni asi těžko, že jo... Tak jsem z toho byla poněkud rozpačitá a některé tyto "ne-mauglíovské" mne ani příliš nezaujaly a asi bych se bez nich obešla.
Příběh Maugího, Balúa, Kaa, Šérchána, Baghíry a ostatních jsem si pak užila mnoho. Ta dvojakost, kdy se to v Mauglím pere ("jsem člověk nebo vlk - komu zachovám věrnost?"), je tu výborně zobrazena. Zároveň tu je notná dávka dobrodružství, akce a lásky k přírodě - vše odehrávající se pro nás v exotickém prostředí džungle.
Nakonec teda 3 hvězdy. Nebylo to špatné, ale...

olívoil
05.07.2024 4 z 5

Známý příběh o chlapci, kterého vychovali vlci, žil v džungli a zažil mnohá nebezpečí a dobrodružství...........nakonec se vrátil k lidem........kniha pro děti těžká, ale -náctiletí by si ji mohli přečíst. Doporučuji


PitoR
26.05.2024 5 z 5

Na dvore si každý pes šteká po svojom!
Veľmi známa kniha, ktorá mňa osobne v detstve minula. Využil som preto možnosť skrátenej audio verzie a započúval sa do príbehu chlapca Mauglího. Neľutujem, veľmi milé prekvapenie a v mojom prípade sa dá povedať - lepšie neskôr ako nikdy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha džunglí v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených1 372x
ve Čtenářské výzvě305x
v Doporučených73x
v Knihotéce734x
v Chystám se číst167x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech15x