Knihkupec v Kábulu přehled

Knihkupec v Kábulu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534557/bmid_knihkupec-v-kabulu-65f846a9808e6.jpg 4 351 351

11. září 2001 – tohle datum změnilo náš pohled na Afghánistán. Krátce po americké vojenské odvetě přijela do Kábulu také válečná reportérka Åsne Seierstad. Nenapsala knihu o boji s terorismem, ale o jedné afghánské rodině. Sultán Chán, knihkupec z Kábulu, ji nechal zblízka pozorovat život v jeho domácnosti. Vztahy mezi první a druhou ženou, dcerami a syny i dalšími příbuznými. Sultán chápe svou práci jako životní misi – chce Afghánce vzdělávat a nechávat svobodně zaznít všechny názory. Doma ale platí jen jeho slovo. Rozhoduje o celé rodině. Kdo si koho může vzít, s kým se smí stýkat, kde a zda vůbec může pracovat. Nemá rád burky, ale ženy s vlastním rozumem také ne. „Čtu Knihkupce z Kábulu a vidím před sebou přesně tu afghánskou domácnost, v jaké jsem žila několik let i já. Se vším, co na ní lze milovat, obdivovat, ale i nesnášet,“ napsala Petra Procházková. Åsne Seierstad pronikla do afghánské každodennosti tak hluboko, jak se to nepodařilo snad žádné ženě „ze Západu“.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Audioteka

Bokhandleren i Kabul, et familiedrama, 2002

Interpreti: Barbora Goldmannová

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Knihkupec v Kábulu. Přihlašte se a napište ho.

Hema
30.12.2024 5 z 5

Knihkupec z Kábulu je kniha, která mě přenesla do úplně jiného světa. Skrze příběh jedné rodiny jsem měla možnost nahlédnout do každodenní reality Afghánistánu, jeho tradic i problémů. Autorka vypráví příběh citlivě a zároveň velmi otevřeně, což mě občas nutilo se zamyslet, jak rozdílné mohou být životní podmínky jinde ve světě. Líbilo se mi, že postavy nejsou černobílé a příběh nepůsobí jako moralizování, ale spíš jako vhled do kultury, která je pro mnoho z nás vzdálená.

Dandy1
27.12.2024 3 z 5

Kniha popisuje život v Afghánistánu. Na pozadí se také dozvídáme jak ovlivňuje svobodu Talibán. Smutné je, že ani po dvaceti letech se život v této zemi moc nezměnil.

Katka2382
18.12.2024 5 z 5

Jestli to má někdo na světě opravdu těžké, tak je to afghánské žena.

Knihu určitě doporučuji.A ráda bych si přečetla i další knihy autorky.

Kniha Knihkupec v Kábulu v seznamech