Kníhkupec z Kábulu přehled

Kníhkupec z Kábulu
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404689/bmid_knihkupec-z-kabulu-H7k-404689.jpg 4 336 336

Åsne Seierstad necúva pred žiadnou ťažkou témou. Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov. Hrdina jej reportážneho románu Kníhkupec z Kábulu Sultán Chán dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým obyvateľom Kábulu. Miloval literatúru a nenávidel cenzúru. Åsne Seierstad strávila štyri mesiace v rodine Sultána Chána a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život. Jej pohľad na každodennosť rodiny je unikátnym svedectvom o spôsobe života, ktorý je pre Európanov takmer nepredstaviteľný. V centre pozornosti stále stojí Sultán Chán – na jednej strane zanietený milovník umenia a kultúrny človek, na strane druhej silne patriarchálne založený despota riadiaci sa prastarými rodovými zvykmi.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Absynt

Bokhandleren i Kabul, et familiedrama, 2002

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kníhkupec z Kábulu. Přihlašte se a napište ho.

Katka2382
předevčírem 5 z 5

Jestli to má někdo na světě opravdu těžké, tak je to afghánské žena.

Knihu určitě doporučuji.A ráda bych si přečetla i další knihy autorky.

veriszv
07.11.2024 5 z 5

Reportérka Åsne Seierstad žila nějakou dobu v afghánské rodině Sultána Chána v Kábulu. A napsala o tom knihu. Výbornou knihu, která vás přenese do nám nepochopitelné a vzdálené kultury, ze které mrazí, obzvlášť pokud jste žena.
Kniha je psaná jako beletrie, takže se čte velice dobře a nemusíte se bát nějaké těžce stravitelné formy.
Edice Prokletí reportéři je zkrátka výborná!

Limonadovyjoe
23.05.2024 5 z 5

Åsne Seierstad měla jako žena - reportérka možnost nahlédnout do domácnosti afghánské rodiny Sultána Chána - knihkupce z Kábulu.
Sama uznává, že sultánova rodina se může jevit jako atypická. Sultán je ve svém veřejném životě velice liberální, což ukazuje už skutečnost, že nechal cizí ženu žít ve svém domově a vydat knihu bez příkras.
Ovšem v domácím prostředí vládne tvrdý patriarchát, což obě manželky v domácnosti a děti pod rouškou strachu a kulturních zvyklostí tolerují. Kniha je reportážním oknem do života, který určuje Korán, ať už se týká vztahů, žen, módy, alkoholu nebo studia. Korán a islám jsou v těchto zemích tak nasyceny, že nabytá svoboda, kterou Afghánistán zažil, by musela trvat pár generací aby potlačila zvyklosti, které jsou tak hluboko zaryty. Aby se ženy bez burky necítily nemravně, aby se nestyděly sedět ve škole vedle muže nebo toho, že chtějí mít práci.

Posloucháno jako povedená audiokniha, při které jsem si užila zejména první polovinu knihy o životě žen, běžného fungování rodiny a domluvených sňatků.

Kniha Kníhkupec z Kábulu v seznamech