Kočičí životy přehled
Eda Kriseová
Příběh matky a dcery, které se na Volyni narodily a opustily ji až během 2. světové války, kdy byly repatriovány do Čech. Na osudech jedné rodiny a příbuzných i přátel polského, židovského a ukrajinského původu je popsán strašlivý chod dějin. ISBN 80-85906-40-22 (chybné)
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kočičí životy. Přihlašte se a napište ho.
Asi jsem čekala něco jiného, zpočátku jsem měla velký problém se jmény, časovým ukotvením, nemohla jsem se začíst. A tak jsem si ani nedokázala vytvořit k hlavním postavám náklonnost.
Literární práce po jazykové stránce určitě perfektní, autorka velmi citlivě, vnímavě popisuje osudy jedné volyňské rodiny během minulého století.
Zároveň se příběhem táhne taková ta jakoby východní odevzdanost osudu, pasivita a beznaděj, která mu spolu s popisy ukrajinských lidových zvyků a pověr dává zvláštní příchuť.
".....Líza je opět na konci,zahnaná k východní zdi,za níž se může všechno stát. Třaskavá směs komplexů méněcennosti a velikášství,strašidlo celého jejího života. Cítí se jako malá myška,před kterou se tyčí veliký medvěd. Myška piští:"já bojus "
A medvěd se kymácí ze strany na stranu a dobrotivě praví "Něbojsa, ty privykněš "....
Kniha Kočičí životy v seznamech
volynští Češi historické romány Volyň (Ukrajina) české romány
1997 | Kočičí životy |
1991 | Václav Havel - životopis |
2001 | Perchta z Rožmberka aneb Bílá paní |
1990 | Křížová cesta kočárového kočího |
2014 | Duši, tělo opatruj |
Mimoriadna knižka, krásna a smutná zároveň, ukazuje aký krehký je náš život, ako ľahko sa môže zrazu všetko zmeniť, ako ľahko môžeme o všetko, na čom nám záleží, prísť, ako sa s tým vyrovnávame - alebo aj nie. Závisí, ktorá Dolja pri vás stojí, či ste v spojení so svojou posestrimou, či máte Vieru... Hlboko pravdivé je toto rozprávanie, odporúčam.