Muž s modrými kruhy přehled
Fred Vargas (p)
Komisař Adamsberg série
1. díl >
Fred Vargas je pseudonym historičky a archeoložky, narozené v Paříži v r. 1957 a zabývající se převážně středověkem. Rozsáhlé historické znalosti dokáže mistrně využít v zápletce svých napínavých příběhů, v nichž vystupuje nezapomenutelná postava komisaře Adamsberga. Tentokrát komisaři nedává spát podivný maniak vzrušující Paříž tím, že zprvu kolem předmětů a pak i kolem mrtvých těl kreslí modré kruhy…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2006 , GaramondOriginální název:
L´Homme aux cercles bleus, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž s modrými kruhy. Přihlašte se a napište ho.
Ze začátku mě to zaujalo. Má to takový snový, nezvyklý ráz. Jenže postupně se to začne vléct. Autorčino probírání pocitů hlavních postav je otravné a nezajímavé. Nevím, jestli je to chyba autorky nebo překladatele, ale slovo maniak nepopisuje žádnou reálnou duševní poruchu. Čekala bych, že se aspoň trochu seznámí s problematikou, když v knize nechá vystupovat psychiatra. Přišlo mi to jako takové blábolení o blábolení.
Nepochopitelné, nesrozumitelné. V celém příběhu jsem narazila na jedinou větu, která mne opravdu zaujala, a sice že niť, aby se pak při šití nezauzlila a nekroutila, se má do jehly navlékat "po cívce" - vypadá to na užitečnou praktickou radu, ale stejně si neumím představit, co se tím myslí.
Myslím, že této autorce se budu zdaleka vyhýbat.
Ocenění knihy (1)
2009 -
CWA Dagger Awards
(International Dagger)
Kniha Muž s modrými kruhy v seznamech
2003 | Uteč rychle a vrať se pozdě |
2006 | Muž s modrými kruhy |
2006 | Muž naruby |
2013 | Záhada mrtvých nohou |
2018 | Když vyleze pavouk |
Líbí se mi styl Fred Vargas. Všechny její postavy jsou naprosto obyčejné a přesto nanejvýš výstřední, umí čtenáři vsugerovat, že úplně každý, i ten nejnudnější patron, kterého potká na ulici, je něčím nesmírně zajímavý, že každý má nějaký ten svůj vrtoch, který ho dělá hlavním hrdinou jeho vlastního příběhu. Navíc jsem vraha ani jeho motiv vůbec, ale vůbec neodhadla. To je u detektivek vždycky plus.