Komu zvoní hrana přehled

Komu zvoní hrana
https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57440/bmid_komu-zvoni-hrana-ROQ-57440.jpg 4 1713 1713

Děj románu, soustředěný na tři až čtyři dny, se odehrává v druhém roce občanské války ve Španělsku. Američan Robert Jordan, člen mezinárodní brigády, je pověřen důležitým úkolem, který má zajistit úspěch chystané republikánské ofenzívě. Na charakterech několika republikánů, s nimiž se hrdina románu setkává při zajišťování akce, je zobrazeno celé tehdejší revoluční Španělsko se všemi problémy, úspěchy i zmatky. Autor se sám zúčastnil jako korespondent občanské války ve Španělsku na straně republikánů.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Vyšehrad

For Whom the Bell Tolls, 1940

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Komu zvoní hrana. Přihlašte se a napište ho.

martianekk
předevčírem 3.5 z 5

Námět knihy byl inspirován verši anglického renesančního básníka Johna Donna, které napsal roku 1624: „Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj : smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.

šlejfířka
07.12.2024 4 z 5

Hezky napsané moc smutné.

JitrniPoutnik
05.12.2024 5 z 5

Knížku jsem četla půl roku...Po pár stránkách. Některé pasáže odbyla. Ale po dočtení musím říct, že to stálo za to. Mám trošku knedlík v krku a zamáčkla jsem slzu. Jsem ráda, že jsem se po dlouhé době dokopala ke klasikům, které častěji nahrazuji novějšími autory. Komu zvoní hrana má náladu, která mi dala pocit "nostalgie" z něčeho, co sem naštěstí nikdy nezažila, ale i tak jsem si moudra o životě z úst postav mohla přivlastnit a prožít. Závěrečné připomenutí kontextu doby a života autora to správně zabalilo.

Kniha Komu zvoní hrana v seznamech

v Přečtených2 872x