Komu zvoní hrana přehled
Ernest Hemingway
Děj románu, soustředěný na tři až čtyři dny, se odehrává v druhém roce občanské války ve Španělsku. Američan Robert Jordan, člen mezinárodní brigády, je pověřen důležitým úkolem, který má zajistit úspěch chystané republikánské ofenzívě. Na charakterech několika republikánů, s nimiž se hrdina románu setkává při zajišťování akce, je zobrazeno celé tehdejší revoluční Španělsko se všemi problémy, úspěchy i zmatky. Autor se sám zúčastnil jako korespondent občanské války ve Španělsku na straně republikánů.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1987 , VyšehradOriginální název:
For Whom the Bell Tolls, 1940
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Komu zvoní hrana. Přihlašte se a napište ho.
Knížku jsem četla půl roku...Po pár stránkách. Některé pasáže odbyla. Ale po dočtení musím říct, že to stálo za to. Mám trošku knedlík v krku a zamáčkla jsem slzu. Jsem ráda, že jsem se po dlouhé době dokopala ke klasikům, které častěji nahrazuji novějšími autory. Komu zvoní hrana má náladu, která mi dala pocit "nostalgie" z něčeho, co sem naštěstí nikdy nezažila, ale i tak jsem si moudra o životě z úst postav mohla přivlastnit a prožít. Závěrečné připomenutí kontextu doby a života autora to správně zabalilo.
„Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj : smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“
Kniha Komu zvoní hrana v seznamech
v Přečtených | 2 872x |
americká literatura Španělsko španělská občanská válka (1936-1939) válečné romány světová literatura klasická literatura ErnestAutorovy další knížky
2015 | Stařec a moře |
1974 | Sbohem, armádo |
1966 | Pohyblivý svátek |
2016 | Komu zvoní hrana |
1985 | Fiesta / Stařec a moře |
Námět knihy byl inspirován verši anglického renesančního básníka Johna Donna, které napsal roku 1624: „Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj : smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.